Patronals

Foment alerta d'un 2024 de desacceleració econòmica

La patronal considera il·lògic mantenir els impostos extraordinaris a la banca i a les grans fortunes

2 min
El director d'Estudis i Economia de Foment, Salvador Guillermo, i el president de la comissió d'Economia i Fiscalitat de la patronal, Valentí Pich

BarcelonaLa patronal Foment del Treball ha alertat aquest dimecres que l'economia espanyola es desaccelerarà en els pròxims mesos i mantindrà un creixement "moderat" la resta del 2024. Durant la presentació del seu informe de conjuntura de final d'any, el president de la comissió d'Economia i Fiscalitat de Foment, Valentí Pich, i el director d'Estudis i Economia de la patronal, Salvador Guillermo, han destacat les previsions de la Comissió Europea per a l'economia espanyola, que pronostiquen un creixement del PIB del 2,4% el 2023; de l'1,7% el 2024 i del 2% el 2025.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que el 2024 es preveu una rebaixa de la inflació, els tipus d'interès es mantindran encara alts durant els primers mesos de l'any, però la patronal espera que comencin a relaxar-se "a partir del segon semestre". Alhora, però, Foment destaca la pèrdua de competitivitat via preus de l'economia espanyola, ja que la inflació europea se situa per sota de la de l'Estat.

Pel que fa al mercat de treball, l'informe també indica que l'economia espanyola modera molt suaument l'avenç de l'ocupació, amb un 0,4% de creixement al segon trimestre i un 0,3% al tercer.

Reclam de "fiscalitat competitiva"

La fiscalitat és un reclam ja històric de la patronal que presideix Josep Sánchez Llibre. Després que el govern espanyol presentés aquest dimecres les mesures del nou "escut social", la patronal assegura que no veu "lògic" que es mantinguin els impostos extraordinaris, com el tribut a la banca, a les energètiques i a les grans fortunes, i demana al govern espanyol una "fiscalitat competitiva" i "no allargar" impostos temporals.

En aquest sentit, Guillermo ha criticat que es justifiquin les noves taxes per "situacions de crisi i que, quan la crisi desapareix, els impostos es mantinguin". "Apujar impostos avui vol dir perdre oportunitats demà", ha sentenciat.

Alhora, també ha carregat contra l'impost sobre el patrimoni i ha reclamat "homologar" els tributs que hi ha a l'Estat amb els que hi ha a Europa. "Aquest increment de la fiscalitat provoca efectes negatius per a tota la societat espanyola", ha dit més tard la patronal a través de la xarxa social X.

stats