Economia 17/03/2018

Els jubilats exigeixen blindar les pensions a la Constitució

Milers de manifestants tornen a omplir els carrers de desenes de ciutats de l’Estat

Júlia Manresa / Xavier Grau
4 min
Els manifestants de la Marea Pensionista es concentren a la plaça Urquinaona de Barcelona.

Madrid / BarcelonaEls pensionistes mantenen el pols amb Rajoy. Després que el president del govern espanyol no fes cap anunci en ferm més enllà de supeditar a la negociació dels pressupostos un augment de les pensions més baixes, milers de ciutadans d’arreu de l’Estat van tornar a sortir als carrers ahir per insistir en les seves demandes: que les pensions augmentin en funció de l’evolució dels preus i que es blindin en la Constitució per evitar canvis substancials en funció del color del govern.

A Barcelona la manifestació va començar a les 11 del matí a la plaça Urquinaona i va acabar davant la delegació del govern espanyol amb la lectura d’un manifest. Segons les xifres de la Guàrdia Urbana van ser més de 30.000 persones les que van participar en la protesta convocada per la Marea Pensionista i pels sindicats CCOO i UGT amb el lema “Defensa les pensions d’avui i de demà”.

Els jubilats reclamen a Rajoy mesures concretes per revaloritzar les pensions.

Els manifestants, entre els quals també hi havia joves, rebutgen l’increment del 0,25% de les pensions per a aquest 2018 i denuncien l’empobriment dels pensionistes, tenint en compte que l’economia espanyola ha crescut un 3% en l’últim any i que els preus ho han fet més d’un 1%. Van cridar consignes com “Les pensions seran sempre nostres!”, “Volem la pensió del pare del Borbó” o “El que feu amb les pensions ho pagareu a les eleccions”. Els manifestants es van aplegar darrer d’una pancarta que mostrava el rebuig explícit a la comissió del Congrés de Diputats que reuneix tots els partits des de fa més d’un any per abordar la reforma de les pensions: “No al Pacte de Toledo”. Els manifestants exigeixen, amb més força encara que en les protestes anteriors, un blindatge de les pensions a la Constitució, després de veure el desacord polític en el ple monogràfic de dimecres, en què tots els partits van poder fer les seves propostes sobre la reforma del sistema.

També hi va haver protestes a Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa, Vilanova i la Geltrú, Manresa, Granollers i Mataró durant el matí, i a la tarda a Vic i Reus. A la resta de l’Estat hi va haver protestes en desenes de ciutats, i van ser especialment multitudinàries a Madrid, Valladolid, Bilbao i Las Palmas.

Partits i sindicats, a remolc

La Marea Pensionista ha aconseguit omplir tres vegades en dos mesos els carrers de centenars de ciutats amb manifestants indignats i posar pressió al govern espanyol perquè, com a mínim, hagués de fer algun pronunciament. Sindicats i partits s’han adherit a les protestes, però el paper central ha sigut d’aquesta organització nascuda el 2014 al barri barceloní del Camp de l’Arpa, des d’on es va anar organitzant arreu del territori. En declaracions als periodistes, el portaveu de la marea, Domiciano Sandoval, va assegurar que les mobilitzacions són “la demostració més palpable del fracàs del govern”, que ha d’apujar immediatament les pensions. “És una lluita que ens inclou a tots”, va afegir.

Ahir, a Madrid, es va evidenciar que els sindicats estan en un segon pla amb la convocatòria de dues manifestacions el mateix dia. Al matí, la manifestació de les 11 va ser convocada per CCOO i UGT, i el PSOE tampoc hi va voler faltar. Pedro Sánchez va aprofitar per encapçalar la seva comitiva vermella i criticar Mariano Rajoy per “no fer res”.

A la tarda, però, la Marea de Pensionistes, des la Coordinadora Estatal pel Blindatge de les Pensions, va convocar per a les 18 hores una altra manifestació sumant esforços amb una altra concentració convocada en contra de la llei mordassa. En aquest cas s’hi va sumar Units Podem. I malgrat ser la segona convocatòria del dia, va tornar a omplir la Puerta del Sol i va avançar fins a Neptuno.

Així doncs, ahir la Puerta del Sol es va omplir doblement, malgrat l’aiguaneu i el fred, amb crits com “Si hi ha diners per al Borbó hi ha diners per a la meva pensió”, “Lladres”, “Governi qui governi les pensions es defensen” o “Nosaltres sí que tenim solució: blindem les pensions a la Constitució”. Davant d’aquesta marea de protestes per la capital de l’Estat des de les 11 del matí fins al vespre, els sindicats i els partits no van tenir cap altre remei que afegir-s’hi, constatant que es tracta d’una protesta transversal que no han pogut controlar.

Rajoy: “Les pensions pujaran tant com puguem”

Conscient que justament a l’hora que havia de comparèixer arrencaven les manifestacions arreu de l’Estat, ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va intentar enviar un missatge a tots els pensionistes assegurant que mentre ell sigui president “el sistema de pensions es mantindrà segur”. En un acte a Marbella (Màlaga), Rajoy va mantenir un discurs similar al que va pronunciar dimecres durant el ple monogràfic sobre pensions que ell mateix havia convocat. Dimecres, però, Rajoy no va prometre un augment de les pensions, sinó una millora de les més baixes, i només en cas que hi hagi pressupostos generals de l’Estat. Per això, ahir també va afirmar que “les pensions pujaran”, però va deixar clar que “pujaran tant com es pugui”. El president espanyol va reiterar que Espanya encara està sotmesa als ajustos pressupostaris, però va augurar que si es continua creant ocupació més endavant es podran millorar les pensions.

“Cobro 600 euros després de tota una vida treballant”

Un 46% dels pensionistes cobren menys del que correspon al salari mínim interprofessional, és a dir, menys de 735,90 euros. Aquest és el cas de Manuel Borrego, un madrileny de 68 anys que ahir es va manifestar al llarg de tot el dia a la capital de l’Estat. “Cobro 600 euros després d’haver estat tota la vida treballant de fuster”, explica indignat, i aclareix que bona part del temps ho va fer com a autònom. Borrego ha anat a totes les manifestacions convocades fins ara i no està afiliat a cap partit o sindicat. L’ARA va parlar amb ell a les 11 del matí, quan la primera manifestació transcorria sota la pluja. La seva intenció, però, era quedar-se protestant fins al vespre. Aquest fuster assegura que no es creu Rajoy quan diu que apujarà les pensions més baixes i reclama que les pensions es blindin amb la Constitució. “Espero que hi hagi manifestacions potents també Barcelona i Bilbao i que fem prou pressió”, afegeix.

stats