Economia 05/03/2020

El govern espanyol vol endurir la jubilació anticipada voluntària per "desincentivar-la"

Escrivá planteja també impulsar els plans de pensions d'empresa millorant la seva fiscalitat

Laia Forès
2 min
El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, avui a la comissió del Pacte de Toledo del Congrés.

MadridEl govern espanyol estudia mesures per allargar l'edat real de jubilació, un dels principals objectius de la legislatura que s'ha marcat el ministre de Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá. Per fer-ho, Escrivá planteja endurir les fórmules de jubilació anticipada voluntària i impulsar incentius per fomentar que els treballadors endarrereixin la seva jubilació. Durant la seva compareixença aquest dijous a la comissió del Pacte de Toledo del Congrés, Escrivá ha assenyalat que aquesta serà una de les "principals línies" del seu ministeri. L'any passat, les jubilacions anticipades van suposar el 16% del total, un percentatge que ha augmentat en els últims anys i que fa que l'edat mitjana de jubilació sigui inferior a l'edat legal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La intenció del titular de Seguretat Social és redissenyar les penalitzacions que s'apliquen al càlcul de la pensió quan un treballador opta per jubilar-se anticipadament. Encara que sobre el paper la penalització és del 8%, a la pràctica acostuma a ser inferior, sobretot en el cas de les bases de cotització més elevades. Escrivá veu "marge" per redissenyar el sistema perquè "desincentivi" les jubilacions anticipades voluntàries, que han augmentat un 66% des del 2014.

Amb el mateix objectiu d'acostar l'edat real de jubilació a la legal, el govern espanyol també es planteja millorar els incentius per prorrogar l'edat de jubilació per a aquells treballadors que vulguin seguir treballant més enllà de l'edat legal, que aquest 2020 és de 65 anys i 10 mesos. L'edat de jubilació s'anirà allargant progressivament fins arribar als 67 anys el 2027 per fer més sostenibles les pensions.

La sostenibilitat del sistema és una de les obsessions de l'executiu, atès que la despesa en pensions anirà augmentant any rere any fins a arribar al 13,5% del PIB el 2048, segons els càlculs de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef). L'envelliment de la població –especialment de la generació del baby boom– i la davallada de la natalitat dispararà el cost de les pensions. "És una despesa assumible amb els instruments adequats", ha defensat el ministre.

Plans de pensions d'empresa

Una altra línia d'actuació del govern de coalició serà impulsar els plans de pensions d'empresa, amb una millora de la seva fiscalitat en detriment de la dels plans privats. Es tracta de fomentar els plans de pensions d'ocupació col·lectius davant dels privats. El que pretén fer Escrivá és traslladar els incentius fiscals que actualment tenen els plans individuals privats als plans de pensions de les companyies. Des del ministeri de la Seguretat Social, que ja està en converses amb el ministeri d'Hisenda sobre el tema, defensen el sentit de "traslladar la fiscalitat d'un costat a un altre" així com els avantatges d'aquests plans per a les rendes més baixes.

En qualsevol cas, el ministre ha defensat que qualsevol actuació ha de comptar amb el consens dels partits en el marc del Pacte de Toledo. Fonts del ministeri han explicat que l'objectiu és, partint de les últimes recomanacions de la comissió parlamentària, tenir un paquet legislatiu amb totes les mesures a la segona meitat d'aquest any.

Les claus

Per què el govern espanyol vol endurir la jubilació anticipada?

La despesa en pensions és cada vegada més elevada i les estimacions apunten a que es dispararà en les properes dècades. Actualment, cada pensió es paga amb les aportacions de 2,31 treballadors però es calcula que el 2050 només hi haurà un empleat per a cada jubilat. El govern espanyol busca fórmules per garantir la sostenibilitat del sistema. Una de les possibilitats és desincentivar la jubilació anticipada voluntària.

Com beneficiarà el sistema la mesura?

Actualment el 16% dels treballadors es jubilen abans d’arribar a l’edat legal, que en el 2020 està fixada en els 65 anys i 10 mesos. Això fa que l’edat mitjana real sigui inferior, de 64 anys i cinc mesos. L’executiu vol promoure que l’edat real i la legal estiguin més a prop perquè els treballadors cotitzin més anys i el sistema sigui més sostenible. A més, al 2011 es va pactar augmentar progressivament l’edat legal de jubilació fins a arribar als 67 anys l’any 2027.

Quines mesures més es preveuen?

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va deixar clar ahir que qualsevol mesura que s’aprovi ha de comptar amb el suport del Pacte de Toledo, però entre les idees que vol impulsar hi ha també la d’incentivar que els treballadors segueixin al mercat laboral més enllà dels 65 anys i 10 mesos.

Què passarà amb els incentius fiscals dels plans de pensions privats?

El govern espanyol planteja eliminar els incentius actuals pels plans privats i, a canvi, traslladar aquests beneficis fiscals als plans col·lectius de pensions que es poden subscriure a les empreses. Segons Escrivá, la mesura beneficiarà especialment les rendes més baixes.

stats