Economia 23/01/2018

Catalunya manté el pols de turistes el 2017 tot i la caiguda de l’últim trimestre

Entre octubre i desembre els visitants van baixar un 3,3%

Albert Martín
3 min
Un grup de turistes a la plaça de Catalunya de Barcelona.

BarcelonaL’emmetzinat debat sobre l’impacte econòmic del Procés té un dels principals camps de batalla en el sector turístic. Aquest àmbit, clau en l’economia catalana i també per a Barcelona, ha patit un sotrac en els últims mesos. Les estadístiques conegudes ahir sobre aquest sector clau, les primeres que inclouen el mes de desembre, confirmen que, si bé Catalunya ha salvat el creixement del turisme durant l’any, en els tres últims mesos del 2017 va perdre visitants.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades són reveladores. En el conjunt de l’exercici, Catalunya va arribar als 19,7 milions de turistes, cosa que suposa un 3,4% més que els 19 milions de l’any passat. Ara bé, en l’últim trimestre Catalunya va rebre 3,6 milions de visitants, un 3,3% menys que els 3,7 milions de l’últim trimestre de l’any passat. Al conjunt d’Espanya la tendència és nítidament diferent. Es va arribar als 103,4 milions de turistes, amb una variació superior a la catalana (3,6%), però va mantenir el creixement també en l’últim trimestre, amb un increment del 3,5%, fins als 21,3 milions de visitants.

Val a dir, però, que la caiguda patida pel turisme a Catalunya no es pot explicar únicament per l’impacte polític (amb jornades de violència policial i repetides manifestacions multitudinàries), perquè a l’agost hi va haver a Barcelona i Cambrils els atemptats jihadistes. D’altra banda, resulta significatiu que l’impacte definitiu ha sigut molt inferior al que en el seu moment assenyalaven diverses patronals i veus del govern central, que van arribar a referir-se a caigudes de reserves del 30%.

Pronòstics catastrofistes

Per exemple, la patronal turística espanyola, Exceltur, va assenyalar “el desafiament sobiranista” com a responsable d’una caiguda superior a la que hi va haver amb els atemptats o les vagues a l’aeroport del Prat. La patronal calculava que si la situació a Catalunya es mantenia igual, el PIB turístic espanyol creixeria un punt menys del que estava previst el 2017: el 3,1% en comptes del 4,1%. I la patronal ho traduïa a diners. Segons deia, això suposaria una caiguda de 1.197 milions d’euros per al sector. En els seus pronòstics, avisava que la caiguda podia ser pitjor, arribar al 30% i costar 1.700 milions d’euros.

Com ha passat amb les dades del PIB, els pronòstics més alarmistes no han tingut fonament. Que la caiguda és més petita del que s’anunciava també es veu en les dades de pernoctacions dels turistes. Així, els turistes espanyols van passar menys nits a Catalunya (-0,8%), però no es tracta d’un descens gaire pronunciat en comparació amb la caiguda del 0,4% que ja va registrar el Principat de les pernoctacions de residents el 2016.

A més, les pernoctacions de no residents a Espanya van augmentar un 4,2% a Catalunya, 2,7 punts percentuals menys que el 2016. A nivell estatal les pernoctacions d’estrangers van créixer menys, un 3,7% el 2017, 5,6 punts percentuals menys que els registres del 2016.

Queixes poc justificades

Les dades de l’INE deixen en mal lloc també les queixes del sector turístic. En el conjunt de l’any els preus hotelers de Catalunya van créixer un 5,9%, gràcies a l’augment del 6,6% de la facturació per habitació ocupada (ADR), que es va situar en 96,9 euros, i al repunt del 10,8% de l’ingrés per habitació disponible (RevPar), que va tancar l’any en 67,2 euros.

Andalusia, Catalunya, el País Valencià i la Comunitat de Madrid van ser les destinacions principals dels viatgers residents a Espanya el 2016, amb taxes de variació en el nombre de pernoctacions del -3,6%, el -0,8%, el -2,4% i l’1,4%, respectivament.

Aquest dilluns es van fer públiques dades de facturació del sector serveis a Catalunya i anaven en la mateixa línia: la millora a Catalunya va ser al novembre del 7,4% interanual. La dada al conjunt de l’Estat es va situar en el 7,7%. Aquest repunt també es va notar en l’ocupació del sector serveis a Catalunya, que va registrar un augment del 2,8%, per sobre del 2,5% d’Espanya.

stats