Laboral

Pimec urgeix potenciar la formació mitjana per adequar-la a la demanda de les empreses

La patronal reclama fons europeus per a la formació professional

2 min
El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, i la directora de l'àrea de Treball, Sílvia Miró.

BarcelonaLa patronal Pimec ha reclamat aquest dimarts que es destinin fons europeus Next Generation a adequar la formació de la població a la demanda de les empreses. Pimec ha elaborat un informe que constata el desajustament de la formació a Catalunya i Espanya respecte a les necessitats de les empreses. Una dada: a Alemanya, la primera economia europea, més de la meitat dels ocupats tenen estudis mitjans. A Catalunya no arriben a una quarta part.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe mostra que aquest desacoblament no només és en relació a Alemanya, sinó que el patró gairebé es repeteix en la comparació amb el conjunt de la Unió Europea. Catalunya i Espanya estan a la cua d'ocupats amb formació mitjana, tant en relació a les grans economies de la UE com en la comparació amb les economies més petites.

"El grau de formació de les persones que conformen l'oferta del mercat de treball català (tant en termes de població activa com de població ocupada) presenta dues característiques molt definitòries: d'una banda, existeix una gran proporció de persones amb titulació superior i, per una altra, una baixa proporció de titulacions mitjanes. Aquesta situació és molt similar a la que es dona al conjunt de l'estat espanyol", indica Pimec.

En la comparativa amb la mitjana de la Unió Europea i la zona euro, segons dades d'Eurostat recollides per Pimec en el seu estudi, Espanya presenta un 30% de nivells formatius baixos contra un 16% i un 18%; una formació mitjana del 24% enfront del 44% i 48%, i una formació superior entre les persones ocupades del 46% davant el 37% i 38%. De fet, Espanya és, entre les economies europees, la que té més ocupats amb estudis superiors i, en canvi, l'estat amb menys ocupats d'estudis mitjans.

La directora de l’Àrea de Treball de PIMEC, Sílvia Miró, ha reclamat perfils professionals amb formació mitjana, ja que més de la meitat dels llocs de treball requereixen aquest nivell, i ha explicat que Catalunya és la zona amb més necessitats competencials en el nivell mitjà (53%) i Espanya compta amb una xifra similar (52%), mentre que la proporció de persones que disposen d’aquest nivell formatiu és tan sols del 23,4% a Catalunya i el 24,3% a la resta de l’Estat.

En aquest sentit, la responsable de treball de la patronal ha assenyalat que països com Alemanya tenen una estructura formativa molt diferent, amb un 55,9% de persones amb formació de nivell mitjà (32,5 punts percentuals més que Catalunya), i això permet ajustar el capital humà amb el model productiu del país. “Aquests dèficits estructurals en FP estan condicionant la demanda de treball i impacten directament sobre l’ocupabilitat i la competitivitat al nostre país, de manera que es manté la paradoxal situació en què conviuen índexs elevats d’atur amb llocs de treball vacants a les empreses per manca dels perfils professionals adequats”.

Les propostes

La patronal de petites i mitjanes empreses ha aprofitat la presentació de l'informe per reclamar que els fons europeus Next Generation s'utilitzin per resoldre aquesta bretxa entre oferta i demanda formativa i emprendre solucions a aquest problema estructural amb efectes sobre l’ocupació i la competitivitat del nostre mercat de treball.

Sílvia Miró també ha defensat prioritzar la demanda de formació amb eines de prospecció del mercat de treball que han de definir i orientar l’oferta, tot situant l’empresa en l’origen i el destí del procés de formació. Per això, considera fonamental garantir una oferta formativa àmplia, contínua i prou flexible per adaptar-se a la diversitat, composició i canvis del mercat de treball.

stats