Turisme
Economia 13/12/2023

El Pirineu català pronostica un altre ple turístic per Nadal gràcies a l’esquí

El gremi d’hostaleria de Lleida ja té el 80% de reserves per a Cap d’Any, la Cerdanya frega el 90% i no queden habitacions lliures a peu de pistes de les principals estacions

4 min
Al vessant nord del Pirineu els esquiadors es trobaran neu nova  que ha caigut fa pocs dies.

LleidaLa immensa majoria d’allotjaments del Pirineu català tornarà a penjar el cartell de complet durant les vacances de Nadal, del 23 de desembre al 7 de gener. Els principals operadors turístics i empresaris hotelers de Lleida i Girona asseguren que avui dia les reserves estan entre el 80% i el 90 %, i donen pràcticament per fet, com cada any, que hi haurà plena ocupació quan les dates es vagin acostant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat que algunes veus intenten desvincular el bon ritme de la pràctica de l’esquí, el cert és que a hores d’ara ja no queda allotjament disponible per a Cap d’Any a peu de pistes de les principals estacions catalanes. Així ho han confirmat per exemple els responsables de Baqueira Beret (Vall d'Aran), que ho tenen tot reservat durant la primera setmana de vacances, del 27 de desembre a l’1 de gener, amb la majoria de clients procedents de Madrid, Catalunya i el País Basc. A l’hotel de Port Ainé (Pallars Sobirà), gestionat per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), també hi ha plena ocupació no sols durant les vacances de Nadal, sinó també fins que acabi la temporada a Setmana Santa, gràcies als programes escolars d’esquí. A l’hotel de la Vall de Núria, en aquests moments hi ha un 90% de reserves fetes amb la completa seguretat que també es penjarà el cartell de complet d'aquí pocs dies. L’estació de Masella (la Cerdanya), la segona més important del Pirineu català després de Baqueira, encara Nadal amb molt d’optimisme. Ja té operatiu tot el seu desnivell esquiable i ha anunciat que a partir del 21 de desembre s’obrirà l’esquí nocturn.

El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, reconeix per la seva banda que “és molt difícil canviar la dinàmica turística de zones com el Pallars”, on l’esquí és la pràctica més habitual durant l’hivern. Castellarnau reconeix que s’estan fent esforços per diversificar l’activitat econòmica del Pirineu, “tot i que encara no sigui un turisme de masses”.

El cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme de Lleida, Juli Alegre, reconeix per la seva banda que la neu al Pirineu “és l’activitat reina: més de dos mil monitors a pistes, 7.500 llocs de treball vinculats a les estacions d’esquí i 20.000 places hoteleres”. “Però a la resta del territori, hi ha moltes més coses a fer”, reivindiquen des de la marca Ara Lleida.

Rutes en bicicleta, circuits de motos, senderisme, excursions a cavall, ràfting i, fins i tot, golf són algunes de les propostes que s’ofereixen per diversificar el turisme pirinenc. “Nosaltres desvinculem totalment el nostre èxit turístic de l’esquí”, confirma la presidenta de l’Associació d’Hotels i Càmpings de la Cerdanya, Núria Vidal, que confirma que la comarca està a prop del 90% d’ocupació per les festes de Nadal. Les cases rurals, en ser allotjaments de petites dimensions, estan tots completament reservats des del setembre.

“La gent s’està acostumant a les activitats complementàries i, en el cas que la neu desaparegués, l’oferta turística de les valls del Pirineu tindrien igualment ocupació plena”, assegura Toni Sanmartí, director d'FGC Turisme, referint-se a l’activitat hotelera de municipis com el Pont de Suert, Sort, Puigcerdà, Ripoll i Camprodon. “A les valls, els turistes no estan necessàriament vinculats a l’esquí”, assegura Sanmartí.

Crida a la desestacionalització

Les plenes ocupacions per Nadal al Pirineu no són un fet excepcional, però les reserves van anticipant-se cada cop més i el creixement és progressiu. Per exemple, el sector turístic de Lleida va tancar el 2022 amb un 9,7% per sobre de les pernoctacions d’abans de la pandèmia (el 2019) i amb el millor registre de tots els temps. I si el darrer pont de la Puríssima el podem considerar com un baròmetre de l’any, val a dir que hi va haver a Lleida al voltant de 140.000 pernoctacions per part de 55.000 turistes. Durant la setmana passada es va ocupar més del 80% de l’oferta hotelera lleidatana, quinze punts més que l’any passat en les mateixes dates.

El sector està relativament satisfet, però recorda que la inflació està castigant l’empresari. “No podem repercutir la pujada de costos en la factura del client”, admeten els hostalers de Lleida. “Els preus dels allotjaments són sols entre un 3 i un 5% més cars que l’any passat”, diuen els de la Cerdanya, que asseguren que estan molt per sota de les pujades que afronten els hostalers.

Possibilitats de més creixement? La majoria dels promotors turístics coincideixen que sí, que es pot créixer, però que cal fer-ho en altres èpoques de l’any.

És per aquest motiu que els responsables de les principals estacions estan apostant, entre altres coses, pel mercat francès. Molts turistes d’aquest país solen tenir vacances just després de Reis. Per això, Baqueira Beret ja té una oficina oberta a Tolosa i assegura que l’esquiador francès està augmentat a les seves pistes, fins al punt que actualment ja representa el 18% del total. La política és molt semblant a les estacions de la Molina i Masella.

Altres estacions i hotels ofereixen paquets promocionals per atreure turistes durant la temporada baixa. “A comarques com l’Alta Ribagorça encara s'hi poden encabir més turistes, però a la Cerdanya no hi ha altre marge per créixer que no sigui fora de les vacances de Nadal”, admeten des d'FGC. “Encara podem oferir més, però hauria de ser fora de l’esquí”, indiquen fonts d’Ara Lleida.

I de la desestacionalització, a la sostenibilitat. El sector està d’acord que l’objectiu és consolidar el perfil familiar, majoritari al Pirineu. “No volem ni massificació ni soroll”, deixa clar Juan Antonio Serrano, vicepresident del Patronat de Turisme de Lleida.

stats