Habitatge
Economia 06/03/2023

Un pis de 34 m²: l'únic que pots llogar a Barcelona si tens menys de 30 anys

Els baixos sous i els alts preus immobiliaris compliquen la recerca de pis a tota una generació

4 min
Un bloc de pisos a Barcelona.

Barcelona"Nevera a la cuina, estenedor al pati exterior, mobles i sofà al menjador, armari rober i somier a l'habitació". És la descripció del pis més gran que et pots permetre a Barcelona si tens menys de 30 anys, almenys entre els principals portals immobiliaris. Està situat al carrer del Freser, té 34 metres quadrats i val 550 euros al mes, vuit menys que el topall màxim recomanat per a aquest col·lectiu d'edat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tenint en compte que el cost del lloguer no ha de sobrepassar el 30% dels ingressos mensuals bruts, que per als joves barcelonins d'entre 25 i 29 anys són 1.862 euros, l'import màxim que haurien de destinar al lloguer són 558 euros. Què pots llogar a Barcelona amb aquest pressupost?

Oferta irrisòria

Si un fa una recerca ràpida als principals portals immobiliaris, com Fotocasa, Habitaclia –tots dos pertanyen a Adevinta–, Idealista i Pisos.com, veurà com l'oferta de pisos que compleixen aquest requisit és escassa, per no dir gairebé nul·la. De fet, l'únic pis anunciat sota el llindar dels 558 euros és el del carrer del Freser, ja que la resta, que es poden comptar amb els dits d'una mà, són estudis.

El vaivé d'anuncis que apareixen i desapareixen en aquestes plataformes és un indicador de la tensió que viu el mercat des de fa molts mesos: preus desorbitats i només "autèntics zulos" per menys de 800 euros, segons alguns testimonis que explicaven els seus problemes per trobar pis a l'ARA. Dades oficials de la Generalitat, basades en les fiances dipositades a l'Incasòl, apunten que el lloguer mitjà de l'any 2022 a la capital catalana va ser de 1.009,4 euros mensuals, l'equivalent a 14,3 euros el metre quadrat. Són les xifres més altes registrades fins ara a Barcelona, un sostre al qual també va arribar l'arrendament mitjà d'un habitatge a Catalunya, amb 748,86 euros al mes.

Anunci d'un estudi de 12 metres quadrats.

Els buscadors ho acrediten: l'estudi més barat que es podia trobar aquests dies a Fotocasa, ubicat al Clot, valia 450 euros, però només tenia 12 metres quadrats. "Llogo un estudi petit de 35 metres quadrats. Té bany, la pica dels plats és petita i una cuineta de taula de dos espais", recull un altre anunci sobre un estudi situat al carrer Mora d'Ebre, que també val 550 euros. Es tracta d'un soterrani interior. La propietària, que no hi vol parelles ni fumadors, té una inclinació per a un tipus concret d'inquilí: "Una sola persona, estudiant, de màxim 27 anys. Prefereixo homes estudiants".

Pis de lloguer.

Un altre estudi que rondava pel portal immobiliari aquesta setmana s'oferia sense mobles, només tenia 23 metres quadrats i valia 475 euros al mes. Estava situat al carrer Sors de Gràcia, un sisè pis sense ascensor. Ja ha desaparegut. En queda un altre de similar: un entresol de 23 metres quadrats al Raval, per 500 euros: "Només per a ús individual. No parelles. Només persones silencioses i respectuoses amb els veïns".

Estudi del Raval ofertat a Fotocasa.

Precarietat generacional

Per als que tenen 30 anys o pocs més, el salari mitjà a Barcelona era de 28.764 euros bruts anuals el 2021, l’equivalent a 2.397 euros bruts al mes i, per tant, el lloguer no hauria de sobrepassar els 719 euros. Si naveguem pels mateixos portals immobiliaris, la cosa no canvi gaire per a aquest col·lectiu.

L'estudi més petit que s'ofereix és en un espai de coliving al Raval, per al qual demanen 650 euros i té només 18 metres quadrats; això suposa 36 euros el metre quadrat, és a dir, multiplica per dos i mig el preu mitjà a la capital catalana. Pel mateix preu, un pot llogar un altre estudi de 20 metres quadrats, que no té llum natural i està situat a la Marina del Port. Demanen un contracte indefinit amb una antiguitat superior a un any.

Cuina d'un pis de la Marina del Port.

Al carrer Florida hi ha un estudi que convida l'inquilí interessat a aprofitar la terrassa. A l'anunci no hi consta cap foto i demana 590 euros pels seus 30 metres quadrats. "Despeses de contracte de 150 euros més IVA a l'advocat del barri", afegeix la publicació.

Barcelona, ciutat per a joves?

El 52,6% dels menors de 30 anys residents a Barcelona van tenir el 2021 uns ingressos salarials màxims de 1.000 euros nets al mes, és a dir, eren mileuristes o cobraven menys. El següent grup d'edat que concentra més persones per sota d'aquest llindar són els que tenen entre 30 i 39 anys.

Des del 2010, el preu mitjà del lloguer a Barcelona s'ha encarit un 20% i ha passat dels 9.214 euros anuals d'aquell any als 12.112,8 del 2021, mentre que el salari mitjà ha crescut un 13,4%, de 28.444 euros mensuals bruts a 32.324. Així, el lloguer mitjà ha passat de suposar el 32,3% a un 37,5% sobre els ingressos bruts mitjans.

Per grups d'edat, qui ha registrat un augment de sou més elevat han estat els menors de 24 anys, amb un 47%, seguits del col·lectiu d'entre 60 i 64 anys. De fet, aquestes són les úniques franges d'edat que han experimentat un augment mitjà del salari superior a l'evolució del preu del lloguer. El sou que menys ha crescut ha sigut el de les persones d'entre 50 i 54 anys, que en 11 anys ha augmentat un 2,5%.

Sous i lloguers mitjans a Barcelona
Dades en euros anuals i per sous per franges d'edat
stats