Economia 30/04/2015

D'un 23% d'atur a un 15% el 2018: optimisme en les previsions econòmiques de Rajoy

El PP preveu acabar la legislatura amb més llocs de treball que el 2011. De Guindos calcula que l'economia creixerà al voltant del 3% durant els pròxims tres anys

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridEl govern de Mariano Rajoy calcula que, en només tres anys, l'Estat passarà de tenir una taxa d'atur del 23% –la segona més alta de l'eurozona– a un atur del 15,6% el 2018, després d'encadenar quatre anys consecutius amb un creixement del PIB al voltant del 3%. Són les previsions que ha aprovat aquest dijous el consell de ministres per enviar a la Comissió Europea en l'actualització de l'anomenat programa d'estabilitat, el quadre macroeconòmic que fixa les perspectives de creixement, de dèficit, deute i atur, entre d'altres, per a aquest 2015 i fins al 2018.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nou quadre lliga els càlculs a les promeses electorals del PP: acabar la legislatura amb més llocs de treball que el 2011. D'aquesta manera, calcula que aquest any es crearan fins a 600.000 llocs de treball i hi haurà un total de 18,17 milions d'ocupats. Fins al 2018, el quadre està elaborat per complir també la nova promesa de Rajoy: 20 milions de llocs de treball per a finals de la pròxima legislatura si són reelegits en les generals.

Diferències amb les previsions de la Comissió Europea i l'FMI

Les xifres del govern de Mariano Rajoy amb el PIB són bastant més optimistes que les previsions de la Comissió Europea i l'FMI. Mentre que la Moncloa calcula que Espanya creixerà aquest any un 2,9%, un 1,1 punt percentual més del que calculava l'any passat per a aquest exercici, Brussel·les fixa en un 2,3% de creixement les perspectives per a Espanya i l'FMI –que les acaba de revisar aquest abril–, en un 2,5%.

Unes projeccions "prudents"

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha insistit però, que "les projeccions són prudents en tots els àmbits" si es té en compte que l'economia espanyola ha crescut un 0,9% aquest primer trimestre respecte de l'any passat i que, si s'actualitza aquesta dada, es tracta d'un creixement d'aproximadament el 3,5%. "L'economia espanyola creix a velocitat de creuer", ha assenyalat De Guindos.

Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que "des del 2007 no es registrava un creixement ni l'abast de la creació de llocs de treball que avui poden anticipar, però amb l'afegit que amb les reformes ens permet assegurar la solidesa del creixement i la millora de les condicions".

Sáenz de Santamaría creu que les noves previsions "permeten afirmar que el canvi de cicle de l'economia espanyola ja és una realitat i que ara toca seguir treballant per consolidar-lo".

Canvis en el deute públic i el dèficit

A banda de les previsions d'atur i de creixement, un dels canvis significatius és que el govern espanyol ja no preveu que el deute públic s'enfili per sobre del 100% del PIB aquest 2015 (les últimes previsions eren d'un 101,7%) i que tingui un límit d'un 98,9% del PIB. Pel que fa el dèficit, no hi ha canvis per al conjunt de les administracions públiques aquest 2015 d'un 4,2% però sí que es trasllada l'equilibri pressupostari per a les comunitats autònomes del 2017 al 2018.

stats