Economia 23/02/2012

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca troba un "brindis al sol" la proposta de dació en pagament del PP

Creuen que la proposta de De Guindos, que deixa als bancs la potestat de decidir si accepten la dació en cada cas, només és un "rentat de cara" del govern espanyol després de la reforma laboral

Acn
2 min

BarcelonaLa Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha criticat aquest dijous la proposta de la dació en pagament per a les famílies més vulnerables anunciada dimecres pel ministre d'Economia, Luis de Guindos, i l'ha qualificat de "brindis al sol". La plataforma assegura que la dació en pagament voluntària que els bancs podran aplicar segons la proposta De Guindos "ja està prevista en l'ordenament jurídic actual". La proposta inclou la redacció d'un codi de bones pràctiques d'utilització voluntària, i la PAH ho considera "un intent groller de rentar la cara al govern espanyol després de l'anunci de la reforma laboral i les injustificades càrregues policials dels últims dies".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La PAH ha respost a la proposta de la dació en pagament per a les famílies més vulnerables afirmant que "no necessitem recomanacions, sinó una legislació amb garanties que protegeixi els drets fonamentals de la ciutadania". A parer de la plataforma en defensa del dret a l'habitatge, "la intervenció pública no es pot limitar a apel·lar a la bona voluntat de bancs i caixes", ja que el seu objectiu és "fer el màxim benefici per repartir-lo entre els seus accionistes". Per això considera "inacceptable" deixar que siguin els bancs "els que decideixin, en funció dels seus interessos i no de les condicions objectives de les famílies, qui se salva del deute i el desnonament i qui no".

A més, la plataforma condemna la intenció d'impulsar les execucions extrajudicials, que "representen una altra de les salvatjades legals del nostre ordenament hipotecari i permeten que les entitats es quedin l'habitatge sense passar pel jutjat, en un breu període de temps i amb la possibilitat que el banc s'adjudiqui l'habitatge a 1 euro".

"Mesures que beneficien, una i altra vegada, la banca"

Segons la PAH, "les suposades mesures" ressenyades per De Guindos "es limitaran a recomanacions per a les entitats financeres" i en aquest sentit exigeix "que qualsevol mesura que s'aprovi sigui realment per ajudar les famílies, ja que en el que portem de crisi diverses vegades s'han anunciat mesures que finalment a qui han beneficiat, una i altra vegada, ha estat a la banca". "La ciutadania no entendria que les mesures que finalment s'aprovin impliquin més diners públics per a les entitats responsables de la crisi", sentencia.

La PAH recorda que ja s'han fet més de 330.000 les execucions hipotecàries i que, per tant, hi ha centenars de milers de famílies que s'han quedat amb un deute vitalici i sense sostre. En aquest context, la plataforma considera que les mesures també han d'anar adreçades a la gent que ja ha patit un desnonament, no només per al futur. "Les víctimes de l'estafa immobiliària i financera exigeixen reparació i una segona oportunitat", manifesta.

Entre les mesures que la PAH creu que s'han de tirar endavant, hi ha la de garantir el dret a la dació en pagament, la moratòria dels desnonaments i la reconversió dels pisos hipotecats executats de lloguer social assequible, tot amb caràcter retroactiu.

stats