Economia 08/05/2018

El president de l'Agència Tributària: "Estem abocats al Gran Germà"

Santiago Menéndez defensa buscar l'enfocament positiu a l'hora d'accedir a més dades dels contribuents

Julia Manresa
2 min
El director de l'Agència Tributària, Santiago Menéndez.

MadridEl president de l'Agència Tributària, Santiago Menéndez, ha defensat aquest dimarts les possibilitats que dona a Hisenda l'accés massiu a les dades dels contribuents. "Estem abocats al Gran Germà", ha afirmat referint-se al creixent control de les dades i moviments de tots els contribuents. Menéndez ha volgut buscar el punt de vista positiu a l'actual polèmica per la privacitat de les dades i ha defensat que "tots aquests instruments permetran fer exercicis de transparència en tots els sentits, de la mateixa empresa a l'administració tributària".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja va parlar ahir dels beneficis i avantatges de la digitalització, però aquest dimarts el president de l'Agència Tributària ha anat una mica més enllà avisant que cada vegada hi haurà "una intervenció automàtica més gran" perquè es disposa de més informació dels contribuents i també perquè s'ha aprofundit en la cooperació entre països. Menéndez s'ha felicitat de les conseqüències dels acords entre països, pels quals han de compartir dades de contribuents per facilitar la feina d'aquestes administracions i ajudar a prevenir el frau.

De fet, aquest acord, signat al gener del 2016, ha entrat en vigor aquest any i s'anomena Acord Multilateral entre Autoritats Competents, que han subscrit 30 estats que es comprometen a compartir informes fiscals país a país. A més, com consta a la pàgina web de l'Agència Tributària, actualment estan en vigor altres acords d'intercanvi d'informació amb Andorra, Aruba, les Bahames, Curaçao, l'illa de Sant Martí i San Marino, a més dels EUA. Tot i això, estan en fase de tramitació acords amb territoris com les Bermudes, les illes Caiman i Mònaco.

L'acord d'informació "país a país" està inclòs en el Pla d'Acció BEPS (Base Erosion and Profit Shifting, segons la sigla en anglès) de l'OCDE per lluitar contra l'erosió de les bases imposables, la planificació fiscal agressiva i la transferència artificial de béns empresarials. Implica que les multinacionals estan obligades a subministrar a l'Agència Tributària els impostos que paguen país a país. També han d'aportar informació les filials de les empreses que resideixen en un territori amb el qual no hi ha un acord automàtic d'intercanvi d'informació. I quina informació han de donar? Ingressos, resultats bruts, impostos produïts i satisfets, fons propis i el valor net comptable dels actius materials i la plantilla.

Menéndez ha aclarit que encara no s'han enviat ni rebut els informes, que es començaran a compartir aquest estiu, però ha defensat que serà un avenç important per a la feina de l'Agència Tributària.

Hisenda guanya més litigis

D'altra banda, el president de l'Agència Tributària s'ha felicitat pels resultats que Hisenda obté quan s'arriba als tribunals per resoldre casos. Segons Menéndez, de totes les sentències que enfronten l'AEAT amb contribuents s'ha passat de les 57% favorables a l'AEAT el 2012 al 75% l'any anterior.

stats