Economia 04/08/2015

La despesa en prestacions d'atur cau un 22% en els pressupostos de l'Estat pel 2016

Només es dedicarà un 1,2% més en polítiques de foment de l'ocupació

Mariona Ferrer I Fornells
1 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant la presentació dels pressupostos generals de l'Estat pel 2016 / EFE

MadridEl govern de Marianno Rajoy preveu que, amb la disminució de persones aturades, s'estalviï fins a 22% en prestacions, gairebé 5.500 milions d'euros menys del pressupostat aquest 2015 fins els 19.820 milions. Les bones expectatives de l'executiu en aquest aspecte -asseguren que aquest any fins a 600.000 persones trobaran feina- es posen de manifest també en el pressupost per a foment de les polítiques d'ocupació, que només augment un 1,2%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De totes maneres, l'Estat ha pressupostat que el 2016 751.440 persones cobrin una prestació d'atur, només un 31.000 menys que en l'última dada del juny que s'ha conegut aquest dilluns. Calcula, en definitiva, que el pressupost caigui en força perquè es reduirà la mitjana del que cobra cada persona aturada.

Segons els càlculs del govern espanyol, la taxa d'atur se situarà el 2016 en un 19,7% i, malgrat la reducció de les persones aturades, l'Estat segueix augmentant la partida per a les rendes d'inserció per a les persones que se'ls ha acabat la prestació d'atur. Calcula que almenys 15.000 persones més entrin en aquest programa des subsidis i que el programa d'activació per a l'ocupació tingui fins a 16.000 beneficiari més.

Preguntat per aquesta rebaixa en el pressupost, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assegurat que "obeeix a la no pèrdua de llocs de treball i no a la not atenció dels aturats". Argumenta que forma part del "cercle virtuós" en què ha entrat l'economia segons el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. "Cada any hi ha menys gent que s'incorpora a l'atur i per això gastem menys", ha assenyalat.

stats