Economia 17/03/2016

El preu del lloguer es dispara un 7% a Barcelona i un 4% a Catalunya

El Govern anuncia una llei pròpia d'arrendaments i es mostra contrari a limitar els preus

Xavier Grau
3 min
El preu del lloguer es dispara un 7% a Barcelona i un 4% a Catalunya

BarcelonaEl preu dels habitatges de lloguer es va disparar un 3,9% a Catalunya el 2015, però especialment a la ciutat de Barcelona, on van créixer el 7%, segons l'informe publicat aquest dijous per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya. Els preus s'han situat al tancament del 2015 al nivell que del 2006.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El 2015 és el segon any des de l'esclat de la bombolla immobiliària en què pugen els preus, però l'augment del 2014 va ser molt més moderat, ja que a Catalunya van pujar l'1,8% i a Barcelona, el 3,5%. Els anys anteriors havien caigut des dels màxims del 2008, quan el preu mitjà vorejava els 700 euros. A tancament del 2015 se situava lleugerament per sobre dels 550 euros.

Per elaborar les estadístiques s'han utilitzat les 140.000 fiances dipositades el 2015 a l'Institut Català del Sòl (Incasol). Segons aquestes dades, el nombre de nous contractes de lloguer ha caigut el 5,3% a Catalunya i el 8,5% a Barcelona. El parc d'habitatges de lloguer de primera residència a Catalunya puja a 520.839 unitats.

Els preus a Catalunya, sense tenir en compte la ciutat de Barcelona, van registrar un creixement del 2,5%. En l’estudi s’indica que el 56% dels contractes de lloguer del 2015 a Barcelona ciutat es van signar per entre 450 i 750 euros, mentre que el 34% dels contractes van recollir un preu per sobre de 750 euros i només un 10% van situar la renda per sota dels 450 euros. En el cas de Catalunya, el comportament de preus va ser diferent, i en un 67% dels casos els preu del lloguer es va situar entre els 301 i els 600 euros.

El preu del lloguer es dispara un 7% a Barcelona i un 4% a Catalunya

Malgrat l'augment de preus del 2015, el Govern no creu que continuï l'escalada, ja que la demanda disminueix. Segons l'economista i expert en el sector Agustí Jové, "el que notem és que la demanda no està en condició de seguir provocant un augment dels preus", malgrat admetre que la pujada del 2015 ha estat molt elevada, especialment si es té en compte que la inflació és del 0%.

A la presentació de l'estudi la consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha anunciat la intenció del govern d'aprovar una llei pròpia d'arrendaments urbans, ja que considera que la darrera modificació de l'espanyola, del 2013, es va fer en plena crisi del sector i afavorint els interessos dels grans propietaris, immobiliàries i bancs. Segons la consellera, la llei que podria presentar-se per la seva tramitació el segon semestre del 2017 hauria d'equilibrar els drets entre llogaters i propietaris.

La consellera també ha expressat l'interès del Govern de garantir el dret de l'accés a l'habitatge, i en aquest sentit ha anunciat que posarà en marxa accions per millorar la percepció social del lloguer i donar a conèixer les noves fórmules introduïdes al Codi Civil català de la propietat temporal i compartida.

En contra de limitar el preu

La consellera i el secretari d'Habitatge, Carles Sala, s'han mostrat contraris a limitar el preu del lloguer, tal com va proposar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Meritxell Borràs ha indicat que el Govern fa seva l'opinió dels experts en el sentit que posar límit a les rendes fa baixar l'interès dels propietaris, perquè no obtenen rendibilitat i, a més, no inverteixen el que cal als edificis, tal com va passar amb l'antiga llei espanyola d'arrendaments urbans.

Respecte a l'impacte que pot tenir en els preus l'augment dels pisos turístics, sobretot a Barcelona, Agustí Jové ha indicat que no és rellevant perquè l'habitatge de primera residència i el turístic són dos mercats "escindits". "El que paguen les famílies no està tan influenciat pel mercat turístic com pel mateix cicle immobiliari".

Un cicle que es demostra perquè entre el 2007 i el 2012 el nombre de contractes de lloguer de primera residència no ha deixat de créixer, per passar de poc més de 60.000 a 150.000, mentre els preus del lloguer baixaven, i quan el 2014 i 2015 els nous contractes han caigut, situant-se en 140.000, els preus han començat a pujar.

La crisi eixampla les diferències a Barcelona

L'estudi també constata que a la ciutat de Barcelona la crisi ha ampliat les diferències dels preus de lloguer entre els barris. Segons Jové, en preu a Sarrià - Sant Gervasi era el 2008 un 40% més alt que a Nou Barris, i ara és el doble.

Segons l'estudi, Sarrià - Sant Gervasi és l'únic districte que supera de mitjana els 1.000 euros al mes, mentre que dos districtes, Horta-Guinardó i Nou Barris, estan per sota dels 600 euros al mes.

stats