Energia

El preu de la llum dispara la inflació al nivell més alt en 13 anys

L'IPC va pujar fins a una taxa interanual del 4% al setembre per l'encariment de l'electricitat

ARA
2 min
Un comptador elèctric digital en una llar de Catalunya.

BarcelonaL'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,8% al setembre respecte al mes anterior i va disparar la seva taxa interanual fins al 4%. Es tracta de la inflació més alta en 13 anys, un augment impulsat per l'encariment de l'electricitat, segons les dades avançades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Amb la dada d'aquest mes (ha sigut el setembre amb els preus més cars des del 2008), l'IPC encadena la seva novena taxa positiva consecutiva.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'INE, en el comportament interanual de la inflació destaca la pujada dels preus de la llum, molt més accentuada aquest mes que el setembre de l'any passat. També hi influeix, encara que en menor mesura, l'augment del cost dels carburants i el fet que els preus dels paquets turístics van baixar menys el setembre d'aquest any en comparació amb la caiguda del mateix mes del 2020.

Pel que fa a la taxa mensual, l'IPC va encadenar el seu segon repunt consecutiu amb l'increment del 0,8% del setembre, tres dècimes més que el mes anterior i el seu increment mensual més alt des de l'abril. El repunt de l'electricitat, que aquest dimecres tornarà a assolir un preu de rècord històric, ja va fer que els preus augmentessin quatre dècimes a l'agost.

En aquesta publicació, l'INE també incorpora una estimació de la inflació subjacent (és a dir, la que no té en compte productes amb preus més volàtils com els aliments i els productes energètics), que va augmentar al setembre tres dècimes, fins a l'1%. D'aquesta manera, l'indicador se situa tres punts per sota de la taxa de l'IPC general. Es tracta de la diferència més alta entre les dues taxes des del començament de la sèrie, el 1986.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC del setembre aquest 14 d'octubre.

stats