Telecomunicacions
Economia 21/12/2023

Telefónica i els sindicats acorden reduir l'ERO a 3.421 empleats

La companyia millora les condicions econòmiques i desbloqueja un conveni col·lectiu que redueix la jornada laboral a 36 hores setmanals

2 min
Telefónica redueix el seu ERO  Fins a les 3.959 persones

MADRIDTelefónica i sindicats han negociat a contrarellotge per poder assolir un acord definitiu sobre l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de la companyia abans de les festes de Nadal. Després d'una reunió celebrada aquest dijous al matí, la companyia i els representants dels treballadors han arribat a un "principi d'acord", segons han informat els sindicats. Finalment, l'ERO afectarà 3.421 treballadors i no 5.124, com s'havia plantejat inicialment. Es tracta, però, d'un 20% de la plantilla a tot l'Estat. Aquest acord estava lligat al desbloqueig del conveni col·lectiu de Telefónica, que caducava el 31 de desembre. Empresa i sindicats han negociat un nou conveni per als pròxims 3 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ara per ara no se saben les dades d'afectació per territoris -és un procés voluntari, recorden fonts sindicals-, tot i que si es té en compte la proposta inicial de Telefónica, Catalunya serà una de les comunitats autònomes més afectades. Cal recordar que l'ERO afecta les societats de Telefónica España (2.958 empleats afectats), Telefónica Móviles España (397 treballadors) i Telefónica Soluciones (66 treballadors afectats). Fonts de Telefónica van explicar en el seu moment que l'objectiu de l'ERO era "adequar la companyia a l'exigent procés de transformació i adaptació que requereix la nova era digital".

Condicions econòmiques

La principal teleco espanyola també millora les condicions econòmiques per als treballadors que finalment surtin de l'empresa i les equipara a les condicions negociades al pla de sortides de l'any 2021, segons han explicat els sindicats.

Amb l'última proposta que Telefónica ha posat damunt la taula, els empleats que van néixer el 1968 tindran una renda del 68% del salari regulador fins als 63 anys (l'última proposta oferia una renda del 65%) i d'un 38% fins als 65 anys. Per a aquells treballadors nascuts els anys 1967, 1966, 1965 o 1964, s'ofereix una renda del 62% del salari regulador fins als 63 anys i d'un 34% del salari regulador fins als 65 anys. A més, s'hi afegeix una prima de voluntarietat de fins a 10.000 euros (inicialment eren 3.000 euros). Finalment, per als treballadors nascuts l'any 1963 o en anys anteriors s'ofereix un 52% del salari regulador fins als 63 anys i d'un 34% fins als 65 anys, així com la prima de voluntarietat. Les sortides començaran el mes de febrer i es prolongaran fins al 2025.

Conveni desbloquejat

Ara, els sindicats han de traslladar la proposta d'ERO als seus òrgans de direcció perquè refrendin la proposta. El mateix hauran de fer amb el nou conveni col·lectiu, que entrarà en vigor l'1 de gener del 2024 i ho estarà fins al 31 de desembre del 2026. Entre els canvis més destacats, s'inclou una reducció progressiva de la jornada laboral setmanal: de les 37,5 hores actuals, a 36 hores la setmana. L'acord arriba abans que la SEPI executi l'anunci de compra d'un 10% del capital social de la companyia. "[L'operació] està vinculada amb la transformació digital i amb el fet que les telecomunicacions estan íntimament connectades a la seguretat, la defensa i desenvolupament de tota l'economia digital", ha defensat el president espanyol, Pedro Sánchez, aquest dijous.

stats