Telecomunicacions

L'ERO de Telefònica afectarà fins a 777 treballadors a Catalunya

La companyia trasllada als sindicats que aquest expedient impactarà sobre un màxim de 5.124 empleats a tot l'Estat

2 min
La seu de Telefónica 
a Madrid.

MADRIDL'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que Telefónica ha comunicat formalment als sindicats aquest dilluns afectarà 777 empleats a Catalunya, del total de 5.124 treballadors afectats a tot l'Estat, segons dades aportades per fonts coneixedores de la negociació a l'ARA. És a dir, el 15% del total d'empleats afectats. Catalunya és la segona comunitat autònoma on més sortides es farien, per darrere de Madrid. L'expedient impacta en totes les comunitats i en tots els centres de treball. Tanmateix, aquesta seria l'afectació de "màxims", matisen fonts properes a la negociació, que apunten que la xifra es podria acabar reduint.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns s'han constituït les meses de negociació entre la companyia i els representants dels treballadors a Telefónica España, Telefónica Móviles España i Telefónica Soluciones, les tres societats on s'aplicarà l'ERO. Ha estat en el marc d'aquestes meses que l'empresa que presideix José María Álvarez-Pallete ha comunicat l'ajust de plantilla a cadascuna de les societats. L'objectiu de l'ERO és "adequar la companyia a l'exigent procés de transformació i adaptació que requereix la nova era digital", apunten fonts de Telefónica.

Els 5.124 empleats afectats suposen un terç de la plantilla de les tres societats a tot l'Estat (16.500 empleats). D'aquests treballadors afectats, 4.085 són de Telefónica España, 958 de Telefónica Móviles i, finalment, 81 de Telefónica Soluciones. En el cas de Catalunya, 699 formen part de Telefónica España, 76 de Telefónica Móviles i 2 de Telefónica Soluciones.

Tal com recull la legislació laboral, la negociació per resoldre aquests ERO es pot allargar com a molt un mes, és a dir, fins al 4 de gener, quan sindicats i empresa haurien d'arribar a un acord. De fet, la pròxima reunió és dilluns que ve, dia 11 de desembre. La proposta de 5.124 treballadors afectats és de "màxims", apunten fonts coneixedores de la negociació, que remarquen que precisament ara "toca negociar i és aquí [en la negociació] on es concretaran quants treballadors sortiran i en quines condicions". D'entrada, les sortides no serien de cop, sinó que les mateixes fonts matisen que es prorrogaran fins al 2026.

Després de la reunió d'aquest dilluns, des de la UGT han explicat que la companyia ha entregat les memòries on justifica la mesura per causes "objectives de caràcter productiu, organitzatiu i tècnic". L'ERO afecta persones que han nascut el 1968 o en anys anteriors, amb una antiguitat mínima a la companyia de 15 anys. "No hi haurà acord per a l'ERO si no hi ha acord per al conveni [col·lectiu] que blindi les garanties i l'estabilitat", adverteixen des de la UGT.

Aquest procés arriba just després que Telefónica hagi presentat el seu pla estratègic per al període 2023-2026 a través del qual ha promès més creixement i dividends als accionistes. A més, coincideix en un moment en què la SEPI està en el punt de mira per la seva possible entrada a l'accionariat de la teleoperadora, mentre que l'empresa saudita STC ja ha demanat el permís per assolir el 9,9% del capital de la companyia i convertir-se en el principal accionista, segons va publicar Cinco Días.

stats