Infraestructures
Economia 07/07/2023

"El principi d'un viatge que ja veurem com acaba"

Empresaris valencians i catalans demanen a l'administració que avanci en les obres de l'anhelat Corredor Mediterrani

2 min
Acte per denunciar els retards del Corredor Mediterrani

BarcelonaUn sol de justícia, força homes amb americana i alguns turistes curiosos. Són les 11 del matí d'un atípic divendres de juliol a la plaça Universitat de Barcelona. Al bell mig, un gran obstacle per als skaters: parets altes, plastificades, formen una estructura rectangular.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És el laberint dels retards, l'enèsima acció dels empresaris valencians i catalans per posar de manifest una reivindicació històrica: cal avançar més ràpidament en el desplegament del Corredor Mediterrani. "Hem decidit sortir al carrer perquè la societat entengui la importància de la infraestructura", diu el director general de l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE), Diego Lorente, davant una desena de micros.

Si bé centenars d'empresaris ja es reuneixen anualment per exigir celeritat en el desplegament d'aquesta infraestructura –el novembre passat van congregar 1.500 persones a Barcelona, i aquest octubre se citen en un altre gran acte a Madrid–, ara han optat, a més, per aquesta exposició itinerant, que vol donar a conèixer la seva reivindicació. Ja ha passat per Cartagena, Antequera i acabarà a Alacant. El moviment va començar el 2016 sota el títol Quiero Corredor.

"El principi d'un viatge que ja veurem com acaba", arrenca irreverent un maquinista, dibuixat en una vinyeta. Un revisor t'avisa de les primeres incidències: "Hi ha un tall per obres i aquest tren no pot seguir". Són els primers continguts d'un passeig irreverent i irònic pel laberint. Pel camí, més acudits sobre l'ample ibèric, els terminis incomplerts i els beneficis d'una connexió ferroviària d'importància europea. També un dard al centralisme: "S'ha de completar l'Espanya radial amb una Espanya circular". Finalment, el passi per caixa: una pantalla anima el visitant a firmar per exigir que es finalitzi el Corredor Mediterrani. Prop de 200.000 persones ja ho han fet.

"És incomprensible que Catalunya, València i Andalusia no estiguin connectades", lamenta també davant dels micros el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre. Aquest representant de l'empresa catalana ve acompanyat d'algunes primeres espases que donen musculatura a l'acte: hi ha Marc Puig i Josep Tarradellas, presidents de Puig i Casa Tarradellas. També el president de Cecot, Xavier Panés; un directiu de Mercadona i el secretari general del Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya, Roger Gaspa. Sense americana, Javier Pacheco, líder de CCOO a Catalunya, que no surt de l'ombra d'una infraestructura que, durant tres dies, serà maleïda per la tribu del skate.

stats