Energia
Economia 16/09/2021

Projecte de 12 milions per portar la generació eòlica a Barcelona

Els promotors volen instal·lar dos aerogeneradors a la part nord de Collserola

2 min
Imatge de la dimensió dels aerogeneradors segons el projecte.

BarcelonaViure de l'Aire de BCN. Aquest és el nom del primer projecte de generació elèctrica eòlica a Barcelona, que preveu instal·lar dos aerogeneradors a la part nord de Collserola, prop del cementiri, i que comportaria una inversió mínima d'uns 12 milions d'euros. El model vol replicar el de Viure de l'Aire de Pujalt, a l'Anoia, que ja està en marxa, amb aportacions dels socis que després gaudirien de l'energia generada a un cost molt competitiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El projecte preveu instal·lar dos molins amb una potència de 6 MW cadascun (12 en total), que generarien 29 GW anuals, l'equivalent al subministrament d'unes 8.800 llars, i que estalviarien l'emissió de 7.000 tones de CO2. Per escollir el lloc s'ha tingut en compte el mapa de vent de Barcelona –per tenir un mínim de 2.200 hores equivalents de vent– i que no afecti la seguretat aèria, així com la distància mínima amb habitatges, carreteres i línies elèctriques. El promotors calculen, amb tot, que la rendibilitat econòmica és molt justa perquè Barcelona és un lloc on fa poc vent, però destaquen el paper educatiu i sensibilitzador de la societat que té aquest projecte. Una instal·lació que, com la de Pujalt, es vol finançar amb les aportacions dels socis i que es podria amortitzar en menys de vint anys.

Un dels principals problemes és que els aerogeneradors s'haurien d'instal·lar al bell mig del Parc Natural de Collserola. Però, segons ha explicat a l'ARA Pep Puig, un dels impulsors del projecte, el decret de renovables de la Generalitat del 2019 no tanca la porta a aquesta possibilitat perquè es podria fer un pla especial. "No hi ha cap motiu perquè entri en conflicte amb l'espai natural", assegura, i recorda que Collserola és un parc molt antropitzat. A més, explica, aquest projecte aproximaria la generació elèctrica als consumidors.

Necessitats fins al 2030

Puig assegura que els dos molins generarien l'electricitat equivalent a cobrir amb plaques fotovoltaiques els terrats de cent illes de l'Eixample i destaca que el projecte està basat en els principis de sostenibilitat, proximitat i democratització de l’energia. En aquest sentit, recorda que si es vol assolir l'objectiu d'arribar a un 50% de renovables el 2030 cal instal·lar a Catalunya 4.000 MW eòlics i 6.000 de fotovoltaics.

stats