Economia 17/09/2015

Els sous pugen a Catalunya el doble que a Espanya

Els salaris ja encadenen dos trimestres augmentant després d'un any i mig de descensos, segons l'INE

Elena Freixa
3 min
Els sous tornen a créixer, però  per la devolució als funcionaris

BarcelonaEls salaris han augmentat ininterrompudament a Catalunya durant la primera meitat de l'any a un ritme que duplica la mitjana espanyola. El cost salarial –que inclou els sous tant en efectiu com en espècies– ha crescut un 1,3% constant en el primer i segon trimestre, mentre a Espanya l'augment ha estat de només el 0,6% en l'últim trimestre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El 2015 ha començat encadenant dos trimestres consecutius de millores de sous que trenquen la tendència de caiguda salarial durant els sis trimestres anteriors en termes interanuals, segons l'Enquesta de Cost Laboral publicada per l'INE.

Com es pot apreciar en el gràfic, la pujada salarial a Catalunya és més pronunciada, com també ho havia estat la caiguda dels sous als anys 2013 i 2014.

L'ajust sembla que comença a revertir-se però Josep Oliver, catedràtic d'Economia Aplicada de la UAB, matisa que segurament no es tracta d'un fenomen generalitzat, sinó que la millora dels sous no es produeix a tots els sectors.

"L'enquesta dóna pistes que en segments menys castigats per la crisi i perfils professionals d'alta o mitjana qualificació els salaris comencen a pujar, mentre que això no es nota en les ocupacions de baixa qualificació, que són molt nombroses", afegeix Oliver.

Segons l'expert, a mesura que l'economia remunta, les empreses han començat a necessitar perfils professionals que no abunden al mercat laboral català ni espanyol, com ara gent que domini idiomes per afrontar la internacionalització dels negocis. "Com que l'oferta d'aquests professionals no és espectacular, hi ha una millora dels sous", ha defensat el professor.

Oliver adverteix, a més, que encara hi ha una gran base de treballadors a l'atur o empleats amb baixes qualificacions que no noten aquesta millora dels ingressos. "Hi ha un gruix massa elevat de joves entre 25 i 35 anys amb poca formació i durant el tram pitjor de la crisi no s'ha notat tant, però ara que remunta la contractació es posa de manifest un problema crònic al mercat de treball", afegeix Oliver.

Hi ha risc per a la recuperació?

El cost salarial per treballador i mes a Catalunya va situar-se al juny en 2.097,80 euros bruts de mitjana, segons l'INE, mentre que a tot l'Estat va quedar-se en 1.947 euros (les dades recullen el sou mitjà en metàl·lic i espècie, a més d'hores extres i 'bonus'). Els sous milloren mentre es redueixen la resta de factors que influeixen en els costos laborals finals que acaben afrontant els empresaris, que inclouen les cotitzacions, les despeses de formació o els impostos associats a l'ocupació.

Les diferències en el cost laboral català i espanyol són d'aproximadament 180 euros per treballador i mes. Mentre a Catalunya el cost laboral és de 2.770 euros, al conjunt de l'Estat supera els 2.500 euros de mitjana, segons l'INE.

Aquesta recuperació dels sous és bona per a les butxaques a les quals arriba, però pot ser una amenaça per a la competitivitat. El repunt del cost laboral no pot valorar-se en aquests termes si no es creua amb l'evolució de la productivitat, segons Oliver. "Si els costos pugen i la productivitat millora, no es posa en risc la competitivitat", sosté.

La competitivitat és el factor crític que no es pot perdre de vista en una economia exportadora com la catalana, segons el catedràtic de la UAB, perquè les empreses competeixen globalment.

Malgrat els augments de costos recents, la rebaixa salarial acumulada durant la crisi serà llarga de pair. La pèrdua de poder adquisitiu a Catalunya, més important que a la mitjana estatal, es tradueix en uns 2.000 euros menys de poder de compra que fa sis anys, segons un estudi recent d'Adecco.

Vacants concentrades als serveis

L'estadística trimestral de l'INE també recull que a Espanya constaven poc més de 60.000 vacants laborals en el segon trimestre de l'any. D'aquestes, més de 13.000 (el 22%) estaven a Catalunya.

Els serveis van enlairar-se, en plena temporada turística, com el sector més actiu al mercat laboral i concentraven vuit de cada deu vacants a tot Espanya.

De fet, el sector serveis és el que està liderant la remuntada del mercat laboral en els últims mesos, mentre la indústria ha perdut força en la contractació.

stats