Educació
Economia 26/07/2022

Punt final a l'era Echebarria a Esade

El ja ex director general no renovarà per raons familiars i el substituirà Xavier Mendoza, un perfil de transició

2 min
El director general d’Esade, Koldo Echebarria, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaQuan el patronat de la Fundació Esade va decidir, l'any 2018, que calia donar un impuls a l'escola de negocis, va començar a parlar de la possibilitat de fitxar un directiu estranger per al càrrec. Després d'estudiar diversos perfils, la persona triada va ser Koldo Echebarria. Tot i ser espanyol, havia fet la seva carrera a l'estranger, al Banc Interamericà de Desenvolupament i en països com els Estats Units, Xile o Haití. Però és precisament aquest perfil internacional el que ha posat fi a la seva etapa al capdavant de la prestigiosa escola de negocis catalana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El directiu va anunciar fa unes setmanes que no seguiria en el càrrec per raons familiars. Després d'haver complert els quatre anys previstos –i malgrat l'expectativa que renovaria– va explicar que plegava perquè tenia la seva actual dona als Estats Units, on viu amb els tres fills que tenen. Tot i que inicialment la intenció era que la família es reunís a Barcelona, això no s'ha acabat produint, entre altres raons, per la pandèmia.

Esade ha fet públic aquest dimarts que substituirà Echebarria per Xavier Mendoza, un històric de la casa. Segons ha pogut saber l'ARA, Mendoza arriba per ser un director general "de transició", expliquen fonts coneixedores del relleu. El patronat de la Fundació Esade i els jesuïtes, propietaris de l'escola, tindran així més temps per buscar un altre perfil per liderar l'escola de negocis. El 2018, el patronat i la congregació religiosa van discrepar sobre el perfil més adient: els segons volien una persona coneixedora de la institució i això encaixa amb el perfil de Mendoza, a qui es considera proper a l'antic nucli dur d'Esade, on ja havia estat degà, i on hi havia els ex directors generals Carlos Losada o Eugènia Bieto.

Un bon gestor de la pandèmia

Les fonts consultades expliquen que Echebarria va gestionar bé la pandèmia, i de fet, és l'única escola de negocis que va tancar el 2021 millorant facturació i beneficis respecte a l'exercici precovid. "Té caràcter, ha pres decisions i ho ha fet bé", apunten aquestes veus. Echebarria també ha hagut de gestionar el concurs de creditors de Creapolis, el hub empresarial d'Esade a Sant Cugat, que té un deute de 34 milions d’euros.

El cert és que també hi ha crítiques a la figura d'Echebarria. Algunes veus apunten que "no era la persona que calia per situar Esade on ha d'estar" i demanen algú amb un altre perfil "per poder competir amb la dura competència que hi ha al sector". També s'apunta que possiblement va trigar massa a comunicar que no seguiria al càrrec. Altres fonts apunten que Echebarria ha estat clau per al creixement d'Esade a Madrid, però que el campus barceloní havia quedat molt relegat i havia perdut pistonada.

stats