Comerç internacional

Les empreses catalanes que encara operen a Rússia

Fluidra i Borges, a la llista de companyies que no han aturat la seva activitat

2 min
Seu de Fluidra a Sant Cugat del Vallès.

Barcelona / ValènciaEl fabricant de piscines Fluidra i l'empresa agroalimentària Borges són les dues úniques grans empreses catalanes que mantenen sense canvis la seva activitat a Rússia, segons un observatori de l'escola de negocis de la Universitat de Yale, als Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un discurs per videoconferència al Congrés de Diputats, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va demanar dimarts a les empreses espanyoles que encara treballen a Rússia que aturin totes les activitats en aquest país amb l'objectiu d'afeblir-ne l'economia, dificultar l'esforç de guerra del Kremlin i per raons morals arran del descobriment d'assassinats indiscriminats de civils.

La Universitat de Yale ha analitzat divuit grups empresarials espanyols amb operacions a Rússia, dels quals set la mantenen inalterada. Entre aquests set, Fluidra i Borges són els dos únics catalans.

"Borges International Group està consternada per les innumerables conseqüències negatives de l’actual conflicte entre Rússia i Ucraïna", ha indicat el grup alimentari català en un comunicat enviat a aquest diari. I hi afegeix: "La nostra presència a Rússia és merament comercial, amb l’únic objectiu d’abastar la població russa amb productes de primera necessitat enfocats a la cura de la salut. La no comercialització dels mateixos provocaria un dany a la població civil, la qual no és la culpable del conflicte existent".

"Des de l’inici del conflicte, Borges International Group s’ha bolcat amb Ucraïna contribuint a la donació de productes a diferents associacions que abasteixen de recursos la població ucraïnesa", conclou el comunicat. El diari ARA ha intentat sense èxit contactar amb Fluidra.

Segons Yale, Borges opera a Rússia a través de la seva filial ITLV. L'empresa es dedica a l'exportació d'olives, oliveres i oli i, d'acord amb la web de Borges, ofereix "un rang extens" de productes per satisfer "les necessitats i els gustos dels consumidors". Pel que fa a Fluidra, destaca que no té cap fàbrica en territori rus i que les vendes en aquest país representen menys de l'1% del total de l'empresa.

Porcelanosa diu que Zelenski es va equivocar

En el seu discurs al Congrés, el president ucraïnès va anomenar tres multinacionals espanyoles: la companyia valenciana de ceràmica Porcelanosa, la minera Maxam i el fabricant de béns d'equipament Sercobe. El mateix dilluns Porcelanosa va assegurar en un comunicat que ha bloquejat "la totalitat de transaccions comercials", i aquest dimecres ha indicat que les paraules de Zelenski eren "incorrectes", ja que el grup va suspendre "tota relació amb Rússia" quan va començar la invasió d'Ucraïna.

Això sí, el grup ha decidit aquest dimecres aturar aturar les vendes a distribuïdors multimarca russos. La decisió s'ha fet pública després de la reunió a Madrid del conseller de Porcelanosa, Silvestre Segarra, i l'ambaixador ucraïnès a Espanya, Serhii Pohoreltsev. A l'acabar la trobada, l'ambaixada ha difós un comunicat en el qual ha agraït la decisió de l'empresa d"'aturar qualsevol negoci" amb Moscou "a partir d'avui", també el que fa "a través de tercers". La nota de premsa també ha destacat que l'empresa donarà 250.000 euros per a ajuda humanitària.

Entre les companyies catalanes que sí que han aturat la seva activitat a Rússia hi ha les empreses de moda Mango i Tous, així com el fabricant de sanitaris Roca.

stats