Economia 09/07/2019

Quines professions són les que tenen més sortides i quines les que menys?

Una nova eina classifica les professions en funció de les oportunitats i la qualitat de l'ocupació

Irene Riart
2 min
L'eina digital permet saber quines són les professions més demandades a cada comarca.

BarcelonaEspecialistes en bases de dades, enginyers i analistes són les feines més ben posicionades dins del mercat laboral, mentre que els mainaders a les llars i els comerciants i botiguers són les que menys. El departament de Treball de la Generalitat ha presentat aquest dimarts una eina online que classifica les professions en funció de la quantitat d'ocupació que tenen i de la qualitat dels contractes, segons es pot veure a la seva pàgina web.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'aplicatiu, elaborat per l'Observatori del Treball, processa totes les dades recollides pel departament i ordena les ocupacions segons la seva puntuació en un índex. Amb aquestes dades, l'eina permet als usuaris i orientadors professionals comparar professions i comarques.

Les deu professions més ben posicionades a Catalunya estan sempre relacionades amb el sector industrial i tecnològic. Les ocupacions que encapçalen el rànquing són els especialistes en bases de dades i xarxes informàtiques, els enginyers i els analistes i dissenyadors de programari. Les més mal valorades, en canvi, són els mainaders a les llars, els comerciants i propietaris de botigues i els tècnics de galeries d'art. La classificació, però, varia molt en funció de les comarques seleccionades.

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha explicat que amb aquesta eina es pot fer "una radiografia de l'ocupació comarca per comarca, comparant les professions i els territoris, per tenir una visió global de com evoluciona un mercat laboral canviant".

El conseller ha afirmat que l'aplicatiu serà també presentat al departament d'Educació perquè "pugui ajudar estudiants i professors a l'hora d'orientar els joves i programar la formació professional". El Homrani ha puntualitzat també que el departament de Treball actualitzarà les dades sistemàticament per registrar l'evolució del mercat laboral de cara al futur.

stats