Pressupostos de l'Estat

La quota mínima d'autònoms pujarà 8 euros al mes l'any que ve

El canvi afectarà més de 400.000 treballadors per compte propi a Catalunya

2 min
Un treballador autònom durant el confinament.

BarcelonaA partir de l'any que ve la quota mínima dels autònoms serà de 294 euros mensuals, gairebé vuit euros més que l'actual. Així ho recull el projecte de pressupostos generals aprovat pel govern espanyol. En concret preveu una cotització mínima de 960,60 euros i un tipus de cotització del 30,6%. Tot plegat es traduirà en 93,50 euros més en la quota a l'any o, dit d'una altra manera, en gairebé vuit euros mensuals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mesura ja ha aixecat les crítiques de l'Associació de Treballadors Autònoms (ATA), que s'ha queixat aquest dijous que s'hagi inclòs en el projecte de pressupostos "sense diàleg" ni "sense consulta prèvia". En la mateixa línia el sindicat CTAC-Autònoms de la UGT a Catalunya ha qualificat la decisió de "desencertada" i ha assegurat que el canvi afectarà més de 400.000 autònoms catalans, que són els que cotitzen amb la base mínima.

En un comunicat, el sindicat insisteix que la decisió de l'executiu espanyol no s'entén després que durant aquest any s'hagi "anunciat reiteradament la posada en marxa del nou sistema de cotització en funció dels ingressos reals". A més, el sindicat afegeix que en aquests pressupostos s'estableixen criteris fiscals nous per a les societats i deduccions addicionals a les ja existents, excepte les de manutenció, cosa que perjudica més de 207.000 autònoms a Catalunya.

Des del ministeri d'Hisenda expliquen a l'ARA que la quota s'actualitza cada any. El secretari d'Estat de la Seguretat Social i Pensions, Israel Arroyo, ha detallat que l'augment és de l'1,7% i s'incrementa tenint en compte les dades de l'IPC. Amb aquest canvi, l'Estat espera recaptar uns 173 milions d'euros addicionals per a la Seguretat Social.

La nova reforma

El nou sistema de cotització amb el qual està treballant l'Estat està previst que es comenci a aplicar a partir del 2023 i que es vagi desplegant progressivament fins al 2031. En aquesta reforma les quotes es dividiran en tretze trams que oscil·laran entre 90 i 1.220 euros mensuals. Pagaran 90 euros al mes els que tinguin uns rendiments nets a l'any, és a dir ingressos menys despeses, de menys de 3.000 euros, mentre que en pagaran 1.220 els que tinguin uns rendiments nets anuals de més de 48.841 euros.

stats