SEGURETAT SOCIAL
Economia 13/12/2012

Rajoy vol deslligar pensions i IPC

Elena Freixa
3 min
LA CONGELACIÓ DE LES PENSIONS EL 2013 ÉS L'ÚLTIMA PROMESA QUE NO HA COMPLERT MARIANO RAJOY
 El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va aprofitar la sessió de control al Congrés dels Diputats per tornar a justificar la decisió que el PP ha pres sobre les pensions: que no s'actualitzaran d'acord amb la inflació malgrat el que havien promès, ja que va dir que les dificultats econòmiques de la Seguretat Social ho han fet impossible.

BARCELONAEl govern espanyol ha passat per alt l'obligació d'apujar les pensions segons l'IPC aquest any aferrant-se al carreró sense sortida que suposen uns pressupostos forçosament restrictius per reconduir el dèficit i la davallada d'ingressos que pateix la Seguretat Social pel descens de cotitzants. Ara, però, es planteja matisar el vincle entre pensions i inflació, de manera que futurs increments vagin lligats a altres variables o bé es puguin esquivar amb la llei a la mà si es donen escenaris econòmics de recessió o d'altres desequilibris econòmics. La reforma de les pensions en què treballa el govern de Mariano Rajoy, i que suposa obrir el meló només dos anys després d'haver segellat un pacte, ja està prou avançada, d'acord amb les informacions que van aparèixer ahir a l'agència Reuters, que citava una alta font governamental espanyola que va assegurar que l'executiu està estudiant si porta aquesta proposta a la comissió del Pacte de Toledo, on tots els grups parlamentaris estan representats. Fonts del ministeri d'Ocupació van admetre que es treballa en "diverses variables" per fer sostenible el sistema.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Deslligar les pensions de l'IPC és una de les propostes que l'executiu ha mencionat amb la boca petita els últims mesos, mentre alimentava la confusió sobre si les actualitzaria o no. Es va proposar apujar les pensions prenent no l'IPC real sinó un altre fet a mida que no tingués en compte l'impacte dels impostos que graven el consum. El ministeri d'Economia va publicar que fa un mes que aquesta inflació a impostos constants estava en l'1,4%, força per sota del real, que superava el 3%.

Tres anys d'incompliment

Espanya ja acumula tres anys en què no s'ha respectat la llei que fixa que s'han d'apujar les pensions d'acord amb la inflació del mes de novembre. A principis del 2012 Rajoy va treure pit amb un increment de l'1% recollit als pressupostos generals de l'Estat i comprometent-se a la revisió que, finalment, ha descartat. El 2013 les pensions pujaran el mínim (1%) i les de menys de 1.000 euros un 2%. Ahir el president del govern va tornar a excusar-se al Congrés: "No ha estat possible", va dir Rajoy, tot i afegir que tenia la "intenció" de complir amb els pensionistes.

Fonts del ministeri d'Ocupació van afegir que la reforma de les pensions en què s'està treballant no inclourà que s'acceleri el calendari per fer efectiva la jubilació als 67 anys i van negar que aquest aspecte específic hagi estat una demanda directa de Brussel·les a Espanya per moderar el dèficit. Més enllà del calendari, però, Europa ha assenyalat els últims mesos el sistema de pensions espanyol com un dels àmbits en què encara es podria fer més per redreçar el dèficit, que l'executiu preveu deixar aquest any en el 6,3% del PIB.

A banda del vincle pensió-inflació, hi ha altres aspectes en què el govern espanyol vol satisfer Europa i alleugerir els números vermells que registrarà la caixa de la Seguretat Social aquest any. Per aconseguir l'objectiu de sostenibilitat del sistema, van recordar ahir des del ministeri, ja s'ha fet arribar alguns documents amb propostes que s'estan debatent al Pacte de Toledo. Un dels fronts a atacar són les jubilacions anticipades, de manera que se'n desincentivi l'ús retardant l'edat mínima per acollir-s'hi -ara és als 63 anys- i augmentant les exigències, com el nombre d'anys cotitzats per tenir-hi dret. També es planteja si la jubilació anticipada per voluntat del treballador s'ha d'estendre també als empleats públics o no. Un informe del departament de la ministra Fátima Báñez assegura que el 2011 el 50,6% de les 198.600 pensions de jubilació van ser anticipades. També es vol modificar la jubilació parcial i fer compatible pensió i feina.

stats