Comerç
Economia 22/02/2022

Ratificada l'ampliació d'horaris comercials a Barcelona amb el turisme com a objectiu

Ajuntament i patronals destaquen que l'acord augmentarà el nombre de visitants i de grans marques a la ciutat

3 min
El Portal de l'Àngel de Barcelona, el primer dia de rebaixes del gener passat.

BarcelonaL'acord per ampliar els horaris comercials a Barcelona ja està ratificat. El pacte, emparat per l'Ajuntament i signat per patronals del sector comercial i el sindicat UGT, permetrà a les botigues dels barris més cèntrics obrir tots els diumenges i festius durant quatre mesos, una mesura que les entitats signants han destacat que servirà principalment per atreure més turisme a la ciutat i revitalitzar el sector del comerç, molt afectat per la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La presentació de l'acord estava prevista per aquest dilluns, però finalment es va ajornar fins dimarts al matí, perquè algunes de les entitats van demanar aclarir-ne alguns punts. Al final, l'han ratificat les dues grans patronals catalanes, Pimec i Foment del Treball, així com Barcelona Oberta i Barcelona Comerç, les dues principals associacions de comerciants de la capital. Pel que fa als sindicats, UGT s'hi ha adherit, mentre que Comissions Obreres encara no a l'espera de la decisió que han de prendre els seus òrgans interns.

El pacte canvia substancialment la política d'horaris comercials en vigor fins ara a la ciutat. Amb el nou acord, doncs, s'amplia la Zona de Gran Afluència Turística (ZGAT) a gairebé la meitat de la superfície de la ciutat –sense comptar-hi el polígon de la Zona Franca, deshabitat– així com els festius en què podran treballar les botigues d'aquesta àrea: de cinc diumenges anuals es passa a poder obrir tots els diumenges i festius entre el 15 de maig i el 15 de setembre, entre les 12 i les 20 hores. Aquest canvi no afecta les tendes de menys de 300 metres quadrats, que actualment ja tenen llibertat per obrir quan volen.

L'objectiu de l'acord, segons els signants, és clar: atreure més turisme. El nou model "beneficia els comerços, que podran captar consum turístic", ha assegurat el tinent d'alcaldia de l'Ajuntament, Jaume Collboni, en la presentació. "Era una assignatura pendent", ha afegit, perquè segons el seu parer "no podia ser que en una ciutat amb aquest volum de turisme, el sector del comerç no estigués arrenglerat per aprofitar" l'arribada de visitants estrangers. El regidor socialista ha indicat que una més gran obertura de botigues en festius permetrà a Barcelona captar més "turisme de qualitat, que és el turisme de shopping".

En aquest sentit s'ha expressat també Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, una de les organitzacions més favorables a la liberalització dels horaris comercials i que agrupa els eixos comercials de les zones amb més turisme del centre de la ciutat. Segons Jené, l'acord situarà Barcelona com "una ciutat internacional de compres, en una altra lliga en captació de visitants i de grans marques i grans inversions". Jené ha destacat també la llarga negociació que ha requerit el pacte, després d'un primer acord fallit el maig del 2021.

La representant d'UGT, Betty Costa, ha destacat que l'ampliació d'horaris servirà per "activar llocs de treball que el covid podia haver fet desaparèixer", així com que les empreses de comerç hauran de respectar "la voluntarietat" de treballar en diumenge per part dels empleats i compensar els diumenges amb dissabtes, a més del pagament de dietes.

Ara bé, Collboni ha assegurat que ni l'Ajuntament ni els signants tenen estimacions exactes de l'increment de facturació que aquesta ampliació pot aportar a les botigues, ni de l'impacte en l'ocupació. Malgrat això, ha apuntat que amb els nous horaris es podrien arribar a crear "centenars i milers de llocs de treball, de temporada molts d'ells".

Aprovació al plenari

Tot i estar signat per les parts implicades, l'acord encara ha de rebre l'aprovació del ple de l'Ajuntament divendres. Té el suport gairebé assegurat de Junts, Ciutadans, Barcelona pel Canvi –el grup abans liderat per l'ex primer ministre francès Manuel Valls– i el PP, mentre que no és clar com votaran els tres grups més grans, els dos que formen el govern municipal, Barcelona en Comú i el PSC, ni ERC, que hi va donar suport als pressupostos municipals. Malgrat això, Collboni, que també presideix el grup socialista, s'ha mostrat "convençut que tindrà un ampli suport al plenari".

Una vegada aprovat a escala municipal, l'acord haurà de ser aprovat per l'executiu català, que és l'administració amb competències sobre horaris comercials, i publicat al Diari Oficial de la Generalitat.

stats