Energia

Rècord històric del preu de la gasolina, que frega els 2 euros el litre

El cost del gasoil entra en una treva i queda per sota de la benzina

2 min
Un conductor omplint el dipòsit del cotxe amb gasoil en una gasolinera.

BarcelonaEl preu de la gasolina ha marcat l'última setmana el seu màxim històric a Espanya, 1,897 euros el litre, i torna a ser més car que el dièsel, cosa que no passava des de finals de març, quan el preu del gasoil va superar el de la benzina per l'escassetat d'aquest producte a Europa a conseqüència de l'atac rus a Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'últim Butlletí Petrolier de la Unió Europea, el preu de la gasolina encadena el seu quart augment consecutiu des de la Setmana Santa i és un 1,01% superior a la setmana anterior. En el cas del gasoil, el preu de l'última setmana s'ha situat en 1,887 euros el litre, i ha trencat la tendència a l'alça que mantenia, amb un descens d'un 1,25%.

Aquests preus, però, no són els que acaben pagant els consumidors espanyols, sinó la mitjana del preu de venda al públic que marquen els sortidors de més d'11.000 benzines espanyoles. Al preu se li aplica la bonificació de 20 cèntims per litre decretada pel govern espanyol, una ajuda que ja ha quedat pràcticament neutralitzada per la pujada contínua dels preus dels carburants.

De 12 a 18 euros més per dipòsit des de principi d'any

En comparació amb un any enrere, el preu mitjà de la gasolina de 95 octans s'ha encarit un 40,5%, mentre que en el cas del gasoil, tot i la petita treva d'aquesta setmana, la pujada encara és superior, del 56,2%. Als preus actuals, omplir un dipòsit mitjà d'un turisme –de 55 litres de capacitat– costa 93 euros en el cas de la gasolina i 92 euros en el cas del dièsel. És a dir, 12 euros més del que costava a començament d'any en el cas de la benzina i 18 euros més en el cas del gasoil. No obstant això, els consumidors s'estalvien uns 11 euros en els dos casos gràcies a la bonificació de 20 cèntims per litre.

Tot i aquest encariment dels carburants, el preu a Espanya es manté per sota de la mitjana europea, d'1,94 euros el litre per a la gasolina i 1,877 euros per al gasoil, segons les estadístiques de la UE. El nivell dels preus finals a Espanya és més baix respecte als països de l'entorn perquè l'Estat –malgrat l'IVA, els impostos d'hidrocarburs i els gravàmens al biodièsel– continua tenint en general menys pressió fiscal que la mitjana comunitària.

stats