Les mesures de la nova llei d'autònoms costaran 1.000 milions d'euros

El secretari d'estat de Pressupostos, Alberto Nadal, apunta que la millora de la recaptació i de l'economia donen marge per impulsar mesures com aquestes

Les 20 mesures urgents per a autònoms que ha aprovat recentment el govern de Mariano Rajoy suposaran una despesa pública de fins a 1.000 milions d'euros entre aquest 2017 i el 2018. Així ho ha explicat aquest dimecres el secretari d'estat de Pressupostos, Alberto Nadal, en unes jornades que analitzen els pressupostos generals de l'Estat organitzades per l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD). 

Cal recordar que aquest paquet de mesures urgents contempla inciatives com ara l'ampliació de la coneguda tarifa plana, que és la tarifa que els nous autònoms paguen per ser-ho. L'import són 50 euros i s'amplia a un any més. La nova llei també inclou una tarifa plana per a les dones que es reincorporen de la maternitat i una exempció del 100% de la quota durant 12 mesos per cura de menors o dependents. Només aquesta ampliació, ha dit aquest dimecres Nadal, suposa 500 milions d'euros. 

Els autònoms podran desgravar-se 26,67 euros al dia per dietes

Altres mesures contemplades en aquesta llei són la possibilitat de deduir-se fins al 30% les despeses de subministrament sempre que treballin des de casa; el reconeixement de l'accident 'in itinere' i la possibilitat de canviar fins a quatre vegades en el mateix any la seva base de cotització a més de donar-se d'alta i de baixa al règim especial (RETA) fins a tres vegades l'any. 

"Tot impost frena l'activitat econòmica"

La baixa de l'IRPF serà per a les rendes més baixes

D'altra banda, Alberto Nadal ha aprofitat la seva intervenció per seguir en la línia encetada aquesta setmana pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que ja està negociant amb Ciutadans una rebaixa de l'IRPF, destinada principalment a les rendes més baixes i les famílies, segons va explicar aquest dimarts en l'entrega de les medalles del mèrit civil a Sevilla. Així ho ha secundat Nadal, que ha explicat que "encara som a mig camí, i hi ha moltes famílies que ho passen malament, i per això aquest marge de més ha de ser per a aquesta població". 

“De ser el malalt d’Europa, Espanya es converteix en un dels factors de més estabilitat a la zona”.

Alberto Nadal Secretari d'estat de Pressupostos

Nadal ha defensat una rebaixa d'impostos criticada per bona part dels grups parlamentaris i ha defensat que "tot impost frena l'activitat econòmica", explicant que l'objectiu del govern del Partit Popular és anar rebaixant la càrrega fiscal en la mesura que es pugui. 

Els salaris dels funcionaris no pujaran tant com volen els sindicats

Nadal afirma que no hi ha marge per a més increment

D'altra banda, recordant el que ahir va dir la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, que va instar patronal i sindicats a apujar salaris, Alberto Nadal ha assegurat que en el cas dels funcionaris, "els seus sous no pujaran tant com els sindicats demanen" perquè no hi ha marge. Nadal ha aclarit que malgrat l'increment del sostre de despesa, els marges amb què compti l'Estat s'han d'atorgar als col·lectius que més ho necessiten. 

I, per últim, Nadal no s'ha estat de felicitar el govern al qual pertany i les mesures econòmiques dutes a terme. El secretari d'estat de Pressupostos ha comparat Espanya amb un malalt que necessitava de mesures urgents, fins i tot, la pujada d'impostos del 2012. Malgrat això, ha recordat que “de ser el malalt d’Europa es converteix en un dels factors de més estabilitat a la zona”.