Economia 04/07/2017

Els repartidors denunciaran Deliveroo a la Inspecció de Treball

Els 'riders' fa setmanes que protesten contra les condicions d'un nou contracte laboral que no els garanteix un sou mínim per hora i que els força a treballar com a falsos autònoms

Júlia Manresa
2 min
Els repartidors de Deliveroo manifestant-se al carrer Aragó

MadridEls repartidors de la plataforma de menjar a domicili Deliveroo han decidit aquest dimarts denunciar la companyia per haver incomplert el contracte signat i haver-lo canviat per un de més precari. Tal com han explicat els treballadors provinents de les diferents capitals espanyoles on està activa aquesta plataforma, després de fracassar en les converses amb la companyia han optat per denunciar l'empresa a la Inspecció de Treball. Els repartidors denuncien que l'empresa deixa de garantir-los un sou mínim per cada hora de feina i que, a més, emmascara la seva situació sota la figura del fals autònom. En el cas de Barcelona presenten la denúncia demà dimecres i tenen prevista una reunió amb l'Ajuntament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els repartidors de Deliveroo ja fa setmanes que protesten a Barcelona i Madrid per denunciar el nou contracte que l'empresa els força a firmar -i a rescindir l'anterior-, segons expliquen, perquè ja no els garanteix un mínim de comandes per hora. En desencadenar-se aquesta situació, els treballadors s'han organitzat en el primer sindicat de repartidors de l'Estat que, com va avançar aquest diari, pretén unificar no només els repartidors de Deliveroo sinó d'altres plataformes com Glovo, Stuart o, a Madrid, Uber Eats.

Els repartidors expliquen que amb aquest nou contracte pot arribar a passar que, malgrat que estiguin disponibles per repartir, no cobrin res durant aquella hora. A més, tot i que el nou contracte ha eliminat una clàusula que els requeria exclusivitat total malgrat ser autònoms, se'ls està oferint un nou contracte que els exigeix un 75% d'exclusivitat, cosa que els deixa en situació del conegut 'trade' malgrat no haver negociat en cap cas les condicions.

Les estratègies per convertir-los en falsos autònoms

D'altra banda, Laura Calvo Moreno, una de les portaveus dels repartidors a Madrid, ha denunciat pràctiques irregulars que els penalitzen si no estan absolutament disponibles per a Deliveroo. Com ha explicat Calvo, l'aplicació els penalitza si no realitzen un repartiment assignat. "Potser tenies programat un torn per a aquesta tarda i, de cop i volta, desapareix", diu Calvo, que afegeix que en altres ocasions els apareixen torns sense haver-los sol·licitat i si no els cobreixen són penalitzats.

stats