Economia 30/05/2019

UGT denuncia Glovo a la Fiscalia per la situació laboral dels ‘riders’

IAC exigeix a la Inspecció de Treball que "arribi fins al final" per aclarir-ne les responsabilitats

Ara
2 min
Mor un repartidor de Glovo atropellat per un camió de neteja a Barcelona

BarcelonaEls sindicats augmenten la pressió sobre Glovo per la mort, dissabte passat a Barcelona, del repartidor Pujan Koirala. La UGT va presentar ahir una denúncia a la Fiscalia de Barcelona per diversos delictes, mentre que el sindicat IAC va reclamar a la Inspecció de Treball que arribi “fins al final” per aclarir-ne responsabilitats.

A diferència d’IAC, que tampoc ho ha descartat, la UGT ha optat per portar la plataforma de repartiment a la justícia perquè, al seu parer, imposa unes condicions laborals que “perjudiquen, suprimeixen i restringeixen els drets que tenen reconeguts per les disposicions legals”. A més, segons el sindicat, Glovo actua “mitjançant engany o abús de situació de necessitat” contra els seus propis riders, ja que la companyia dona feina a milers de persones “sense comunicar la seva alta en el règim general de la Seguretat Social”.

Alhora, l’organització sindical ha denunciat que l’empresa barcelonina incompleix la normativa de prevenció de riscos laborals. Segons la UGT, els missatgers “posen en perill la seva vida, la seva salut i la seva integritat física”, perquè no compten amb cap mitjà proporcionat per l’empresa per fer la seva feina “amb les mesures de seguretat” adequades.

Per la seva banda, el sindicat IAC i el col·lectiu de repartidors d’aplicacions de missatgeria instantània Riders X Derechos van demanar a la Inspecció de Treball que arribi fins al final per aclarir les responsabilitats per la mort del rider a la confluència de la Gran Via de les Corts Catalanes amb el carrer Balmes. A més, el sindicat va explicar que l’empresa s’ha posat en contacte amb els representants dels missatgers per negociar. “Se’ns fa molt difícil que això succeeixi després d’una mort”, va indicar en un comunicat IAC. “Quan es prenen les mesures necessàries, un accident és una desgràcia. Si no es prenen és una negligència que té responsabilitats. I les responsabilitats s’han de depurar”, va dir Oriol Alfambra, delegat del sindicat.

Deliveroo, a judici

Una altra plataforma d’entrega a domicili, la britànica Deliveroo, va a judici avui a Madrid per una denúncia de la Inspecció de Treball per haver contractat presumptament 500 repartidors sense haver-los donat d’alta.

stats