Energia
Economia 26/10/2023

Dur avís de Repsol al govern per l'impost a les energètiques

La petroliera, que presenta els segons millors resultats de la seva història, amenaça de retirar inversions a Espanya

3 min
El conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, i el president, Antonio Brufau, en una imatge recent.

MADRIDL'anunci de PSOE i Sumar de "readaptar i mantenir" els impostos a la banca i a les energètiques no ha passat desapercebut entre les principals companyies d'aquest sector i menys la setmana en què moltes d'elles presenten resultats. Aquest dimecres, el Banco Santander demanava "eliminar-lo", mentre que avui dijous la principal petroliera d'Espanya, Repsol, ha amenaçat directament de retirar inversions de l'Estat si l'impost que afecta el sector energètic es manté. L'advertència de la companyia que presideix Antonio Brufau coincideix amb la presentació dels seus resultats fins al setembre: un benefici net de 2.785 milions d'euros, el seu segon millor resultat de la història durant els nou primers mesos de l'any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La possibilitat que es mantingui un gravamen a les companyies energètiques, que es va idear com a temporal i extraordinari, castiga les empreses que, com Repsol, inverteixen en actius industrials, generen ocupació i garanteixen la independència energètica del país. (...) En conseqüència, la falta d'estabilitat en el marc regulador i fiscal del país podria condicionar els futurs projectes industrials de Repsol a Espanya", ha advertit la companyia en una nota de premsa publicada aquest dijous al matí.

"[L'impost] és il·legal, és inconstitucional i és discriminatori", ha dit més tard el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, davant els accionistes. "Tindrà una repercussió sobre la capacitat d'inversió", ha reiterat el directiu, que fins i tot ha obert la porta a tenir "altres alternatives" d'inversió com ara "Portugal".

Aquesta mateixa setmana el ministeri d'Hisenda feia públic que el segon pagament per tots dos impostos que es va fer al setembre va assolir els 1.453 milions (827 de les energètiques i 626 de la banca). D'aquesta manera, la recaptació per l'exercici del 2022 assoleix els 2.908 milions d'euros. "En aquests moments són dos sectors [el de la banca i les energètiques] a l'alça que han de contribuir a financer els serveis públics", ha defensat la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, aquest dijous. "Als empresaris mai els hi ha anat tan bé com amb aquest govern", ha dit més tard la ministra d'Economia en funcions, Nadia Calviño.

Carburants lluny de fa un any

Amb tot, els guanys de Repsol arriben en un context marcat per uns preus dels hidrocarburs i uns marges del refinament inferiors als de l'any passat, quan es van disparar per la crisi energètica arran de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, tot i el repunt registrat a principi de tardor i impulsat per l'inici de la guerra entre Israel i Palestina.

Durant els nou primers mesos de l'any, Repsol va invertir 4.362 milions entre gener i setembre, un 82% més en comparació amb el 2022, principalment a Espanya (41% del total) i els Estats Units (37%). Altres partides que han crescut molt són els guanys per la recompra i posterior amortització d'accions pròpies (una manera de retribuir l'accionista) i el dividend, que només els nou primers mesos d'aquest 2023 ja ha crescut fins als 0,7 euros per acció, un 11% més. Pel que fa al deute net, al setembre se situava en 1.855 milions d'euros.

Iberdrola dispara beneficis

Iberdrola també ha presentat resultats aquest dijous, però, lluny del to de Repsol, ha preferit no pronunciar-se sobre la proposta de PSOE i Sumar. La companyia que presideix José Ignacio Sánchez Galán es va anotar uns beneficis rècord de 3.640 milions d'euros entre gener i setembre, un 17% més en comparació amb el mateix període del 2022 i fins a un 22% més si s'exclou la venda de les seves centrals de gas a Mèxic. La millora dels resultats porta la companyia elèctrica a millorar les seves previsions de benefici per al conjunt de l'any, que creixerà “a doble dígit, excloent qualsevol plusvàlua addicional per rotació d'actius”, segons la informació enviada aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

stats