Finances personals

Revisar la factura i prendre precaucions durant les rebaixes: consells per a la pujada de gener

L'inici de l'any ha arribat marcat per l'increment dels preus

4 min
Les rebaixes poden ajudar a alleugerir la pujada de gener si se saben aprofitar.

BarcelonaLa pujada de gener és un dels moments de l'any en què més famílies es troben amb el compte corrent més buit, sobretot després de la despesa addicional que comporten les festes de Nadal. Aquest 2022, a més, hem encetat l'any amb pujades de preus rècord fruit de l'encariment de l'energia, per la qual cosa és bona idea anar amb una mica més de compte a l'hora de gastar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les organitzacions de consum recomanen seguir una sèrie de consells que normalment varien poc d'un any a l'altre. El primer és el més lògic: controlar bé el consum, si cal mitjançant un pressupost i donant prioritat als pagaments més urgents. I evitar despeses supèrflues o innecessàries que es poden deixar per a més endavant. De manera resumida: gastar amb sentit comú.

Aquest any, però, pren especial importància el consum energètic. De mitjana, l'any passat les llars espanyoles van gastar 946 euros en factures de la llum, un 41% més que els 675 euros del 2020, segons càlculs de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Pel que fa al gas natural, l'1 de gener va entrar en vigor un decret del govern espanyol que implementa un increment del 5,58% del cost en la tarifa regulada. Concretament, la pujada respecte al gener del 2021 és del 9,6% per a la factura mitjana amb tarifa TUR1 (consum anual de menys de 5.000 quilowatts per hora anuals) i del 15,8% en la factura mitjana amb tarifa TUR2 (consum entre 5.000 i 15.000 quilowatts per hora anuals).

Davant d'aquestes xifres i de l'impacte relatiu de mesures del govern espanyol per reduir els preus finals que paguen els consumidors, és un bon moment per mirar si el servei de gas i llum que tenim contractat és el més adient a les nostres necessitats. De mitjana, la tarifa regulada és la més econòmica, però cada llar té uns horaris diferents, per la qual cosa es poden estalviar diners si es fa un bon càlcul previ de quins moments del dia s'acumula el consum elèctric i aleshores comparar ofertes de diferents companyies elèctriques.

Les rebaixes, el màxim consum del gener

El gener és època de contenir despesa, però alhora és època de descomptes. Les tradicionals rebaixes post-Nadal són un intent del comerç per vendre més en un moment de poca alegria consumista i, a més, d'acabar de desprendre's dels estocs sobrers després de la campanya de festes.

De moment, la inflació ha afectat poc els productes de consum més enllà de l'energia, els combustibles i, amb menys importància, l'alimentació. Ara bé, en general el comerç ha absorbit les pujades de costos –tant de l'energia com de proveïdors– reduint els seus marges de beneficis. Això fa pronosticar al sector que aquestes rebaixes no tindran una quantitat d'ofertes tan espectacular com altres anys.

L'OCU recomana especialment mirar bé els productes que s'adquireixen durant les rebaixes i recorda que els descomptes no donen dret a reduir la qualitat del producte: si s'anuncia que es ven a un preu inferior, el producte o el servei ha de ser exactament el mateix que abans d'aplicar-li la reducció. Així mateix, l'entitat de defensa dels consumidors recorda que el servei postvenda tampoc pot variar i ha de ser el mateix "independentment de si compres el producte durant les rebaixes o fora d'aquest període".

En el cas de les compres online, cal tenir sempre present que hi ha un període de catorze dies per retornar el producte i que se'ns reemborsin els diners en cas que no n'estiguem satisfets. Per això, igual que en les compres en botigues presencials, cal mantenir sempre la factura o el tiquet per tal de poder acreditar la compra. Ara bé, en el cas dels establiments físics, només tenen l'obligació de canviar el producte i retornar els diners si està en mal estat. Si el producte està intacte, no tenen per què acceptar-ho o poden donar alternatives al bescanvi, com ara un altre producte o xecs regal, sense necessitat de reabonar l'import pagat.

El perill per a molta gent durant les rebaixes és la compra compulsiva, per la qual cosa acaba gastant més del que preveia i del que li permetia la butxaca. "Evita caure en la trampa del consum excessiu: aprofita per equipar-te tu, equipar la teva família o la teva llar amb millors preus sense deixar-te endur per compres impulsives", recorda l'OCU.

Control sobre altres despeses

El mes de gener també és un bon moment per revisar despeses habituals que acostumen a quedar més oblidades. Per exemple, és un mes habitual de cobrament d'assegurances, tant d'habitatge com de vehicles o de vida, per la qual cosa pot resultar útil dedicar temps a trobar noves ofertes més competitives. Passa el mateix amb quotes de serveis que no es fan servir, com ara subscripcions. El gener és un més de resolucions i molta gent es proposa fer més exercici i quedar-se menys a casa mirant la televisió, però igualment és una bona oportunitat per revisar quant paguem tant pel gimnàs com per les plataformes de streaming.

Així mateix, també convé revisar les comissions bancàries. Algunes entitats cobren quantitats que no estan gaire justificades i que es poden reduir amb una queixa, un canvi del tipus de compte corrent o marxant a un altre banc.

stats