Rússia s'acosta més a la fallida a l'anunciar pagaments de deute en rubles

Els EUA bloquegen les reserves de dòlars de Moscou en bancs nord-americans

2 min
El palau del Kremlin i la Catedral de Sant Basili de Moscou, en una imatge d'aquest dimecres.

BarcelonaRússia fa un pas més cap a la fallida. Després que aquest dilluns el govern dels Estats Units bloquegés dos pagaments de deute rus denominat en dòlars, el Kremlin ha assegurat aquest dimecres que mentre no pugui utilitzar les reserves de divises que té a l'estranger farà els pagaments de deute en rubles, la qual cosa representaria una fallida de l'estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Si el bloqueig continua i es bloquegen els pagaments destinats a retornar deutes, es faran en rubles", ha indicat aquest dimecres el portaveu del govern rus, Dmitri Peskov. Rússia deu 40.000 milions de dòlars en bons internacionals.

Dilluns l'estat rus havia d'abonar als seus creditors dos venciments de deute per valor de 636 milions de dòlars: un primer de 84 milions en interessos d'un bo internacional que venç el 2042 i un segon de 552 milions corresponent al venciment d'un altre bo. En tots dos casos, es tracta de títols de deute denominats únicament en dòlars, de manera que Rússia no pot canviar-ne la moneda i fer els pagaments en rubles.

Els EUA i els països occidentals han bloquejat totes les reserves de divises –sobretot dòlars i euros– que Moscou manté en bancs estrangers, però fins aquesta setmana havia autoritzat com a excepció que el Kremlin les utilitzés per pagar el seu deute exterior, la qual cosa havia permès al govern de Vladímir Putin fer fins a cinc abonaments d'interessos als seus bonistes. En total, Rússia té uns 640.000 milions de dòlars en reserves de divises, dels quals la meitat estan en bancs russos i l'altra a l'estranger. "Rússia té tots els recursos per retornar els seus deutes", ha indicat Peskov.

Aquest dilluns, però, Moscou es va trobar que, per ordre del Tresor nord-americà, el banc de Wall Street JP Morgan Chase –l'entitat intermediària en la majoria d'operacions de deute rus a l'estranger, segons Reuters– va denegar el processament del pagament. Això obliga el Kremlin a triar entre tres opcions: no pagar, pagar en rubles o utilitzar les reserves de dòlars que té dipositats en bancs russos per abonar els 636 milions als bonistes. Segons Peskov, el Kremlin optaria per la segona opció.

La fallida, més a prop

Les dues primeres opcions suposen la fallida de Rússia, ja que estaria incomplint el compromís amb els seus creditors: tornar els diners d'acord amb les condicions dels bons, que en tots dos casos estan estipulats només en la moneda nord-americana. En aquest cas, les agències de qualificació considerarien els bons russos com a porqueria i s'activarien els pagaments dels derivats anomenats credit default swaps (CDS), uns instruments que funcionen com a assegurances d'impagament del deute, que segons JP Morgan Chase sumen un valor de 4.500 milions de dòlars.

A més, una fallida apartaria l'estat rus dels mercats de deute internacionals fins que no satisfés el pagament, de manera que el Kremlin només es podria finançar amb emissions internes a inversors russos.

Des del venciment de dilluns, Moscou té un període de gràcia de 30 dies per pagar. No obstant, el govern de Putin treu importància a una hipotètica fallida: "En teoria, es podria crear una situació de fallida, però seria una situació purament artificial", ha dit Peskov. "No hi ha cap base per a una fallida real", ha afegit.

stats