Energia

Quin serà l'estalvi per la rebaixa de l'IVA del gas? De 5 a 19 euros al mes

Pedro Sánchez anuncia una reducció del 21% al 5% que estalviarà 200 M€ als espanyols i Hisenda deixarà de recaptar 190 M€

4 min
Pedro Sánchez en una sessió de control al Congrés.

MadridEl govern espanyol ja va reduir l’IVA de la llum al 5% i ara ho fa també amb el gas. “Rebaixes fiscals selectives”, va afirmar el president de l’executiu de l’Estat, Pedro Sánchez, amb l’objectiu d’abaratir la factura de la calefacció de cara a la tardor i l’hivern. S’aplicarà a partir de l’octubre i fins al 31 de desembre, amb la possibilitat d’allargar-ho si continua l’escenari d’inflació, va explicar ahir en una entrevista a la Cadena SER. L’anunci arriba l’endemà que el PP demanés aquesta mateixa mesura i que la portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, la rebutgés assegurant que la “prioritat és reduir el consum energètic” i que el govern espanyol ja estava fent un “esforç sense precedents”. “Continua assumint amb comptagotes algunes mesures del PP després de criticar-les”, va replicar el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a través de Twitter.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Precisament, ahir la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, es va reunir amb els portaveus dels grups parlamentaris del Congrés per abordar el pla de contingència que ha de remetre a Brussel·les durant el mes de setembre. En principi, no inclourà restriccions en el consum de caràcter obligatori per als ciutadans i empreses. “Tenim una situació relativament més segura que altres països”, va assegurar Sánchez.

El president espanyol va posar en relleu l’excepció ibèrica en el topall del gas i va assegurar que està contenint en un 15% l’augment de la factura i que Espanya s’haurà estalviat 1.300 milions d’euros entre el 15 de juny i el 15 d’agost. Arran de l’anunci de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que dilluns va apostar per una reforma del mercat elèctric, el president espanyol va destacar que hi ha altres països que estan dient que també volen aplicar de les condicions que tenen Espanya i Portugal.

La mesura de rebaixar l’IVA del gas tindrà un impacte directe en la butxaca dels consumidors. Ara, per exemple, amb una factura de 100 euros s’acabarien pagant 121 euros amb l’IVA, i quan s’apliqui la reducció serien 105 euros. Segons l’associació de consumidors Facua, la rebaixa de l’IVA abaratirà el rebut d’un consumidor tipus entre 5 i 9 euros al mes. Altres organitzacions de consumidors l'eleven fins als 19 euros. La mesura també té un impacte directe en els comptes públics: l’Estat deixarà de recaptar 190 milions d’euros l’últim trimestre de l’any, i l’estalvi global per a les famílies serà d’uns 200 milions d’euros, segons Hisenda.

D’altra banda, Sánchez va criticar que el PP dibuixi un escenari “catastrofista” i ignori les “fortaleses” de l’economia espanyola, que va exemplificar amb la reducció del dèficit i el deute públic. El president espanyol va enumerar totes les mesures a les quals s’ha oposat últimament el PP: la gratuïtat del transport públic, la pujada del salari mínim interprofessional, l’excepció ibèrica, així com l’impost a la banca i les corporacions energètiques per gravar els seus beneficis extres. En aquest sentit, el líder socialista va acusar el president conservador, Alberto Núñez Feijóo, de ser “dòcil” amb els interessos empresarials i va carregar contra la seva oposició “negacionista”. “Ni amb Pablo Casado ni amb Feijóo he comptat amb cap tipus d’ajuda. Per a mi és una decepció”, va considerar.

Pressupostos i salaris

És per això que va donar per fet que els pressupostos de cara a l’any vinent, els últims de la legislatura, els haurà de negociar amb els socis de la investidura: Esquerra, el PNB, el PDECat i EH Bildu. “No estic descobrint Amèrica”, va dir. La formació de l’esquerra abertzale ha tornat a ser demonitzada en les últimes hores per la dreta arran de l’acostament de 13 presos d’ETA, entre ells els exlíders de la banda armada Txapote i Henri Parot, cosa que el PP entén com una contrapartida del govern espanyol al suport de Bildu. Quan li van preguntar per aquesta qüestió, el president del govern espanyol va recordar que els governs de José María Aznar van acostar centenars de presos d’ETA mentre l’organització encara matava. “El que hem vist aquests anys, 11 anys després de la desaparició d’ETA, és la utilització espúria de la política antiterrorista”, va afegir. A més, va deixar clar que no hi ha reducció de penes, sinó compliment de la legislació penitenciària.

Més enllà de l’energia, Pedro Sánchez també va enviar un missatge a la patronal espanyola perquè s’assegui a negociar els salaris amb els sindicats. La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha reiterat els últims dies que els representants dels empresaris “no estan a l’altura”. El president espanyol no va anar tan lluny, però sí que va demanar que s’arribi a un acord sobre els convenis col·lectius. “Si la reforma laboral va tornar a posar la negociació col·lectiva al centre, hem d’animar que l’acord de la reforma laboral s’exerceixi amb rotunditat per les parts”, va subratllar. A diferència de la seva vicepresidenta segona, Pedro Sánchez no va cridar els sindicats a manifestar-se i es va limitar a “respectar” el seu dret a fer-ho.

stats