Economia 29/07/2019

L’ocupació industrial, a l’alça

El sector suma cinc anys consecutius generant llocs de treball i assoleix els nivells més alts de la dècada

Elisabet Escriche
3 min
El sector industrial recupera l'ocupació d'abans de la crisis

BarcelonaEl sector industrial ha sigut i continua sent un dels motors de la recuperació de l’economia catalana. L’any passat el seu pes sobre el PIB català es va tancar amb un 20,7% (tres dècimes menys), i suma cinc anys consecutius generant llocs de treball. Segons l’ Informe anual sobre la indústria a Catalunya presentat ahir, el 2018 l’ocupació del sector va créixer un 2,6% respecte al 2017, i va assolir la xifra més alta de la dècada: 484.000 treballadors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest increment de l’ocupació del 2,6% va contribuir a reduir l’atur registrat més d’un 10% l’any passat. Un ritme, amb tot, més baix que el del 2017, en què la caiguda va ser de cinc punts més. La indústria tèxtil va ser l’activitat que va crear més llocs de treball i la del paper la que més en va perdre.

Pel que fa a la qualitat d’ocupació, com en la resta de sectors s’ha incrementat la temporalitat. L’últim trimestre del 2009 gairebé un 10% dels contractes eren temporals, mentre que en el mateix període de l’any passat la xifra havia augmentat fins al 16%. Tot i l’increment, el percentatge és inferior a la temporalitat de la indústria espanyola (20%) i al conjunt de l’economia catalana (22%). La lectura positiva, segons la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, és que la temporalitat del tercer i quart trimestre del 2018 va ser “idèntica”, cosa que indica que “es comença a frenar”.

Tot i les bones xifres de l’any passat, si es compara amb el 2017 la indústria catalana ha entrat en un clima de desacceleració que és fruit, segons Villarroya, de “la incertesa econòmica internacional”.

Fre de les exportacions

Creixen l’1,1% el 2018, gairebé sis punts menys que el 2017

Les exportacions en el sector industrial, tot i que també van créixer durant l’any passat (1,1%), van experimentar una frenada si es comparen amb l’increment de l’any anterior (gairebé un 7%). Els motius d’aquesta desacceleració, va assegurar la directora general d’Indústria, és la “desacceleració de l’economia europea” causada per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina i el Brexit, entre més. Tot i així, les exportacions de contingut tecnològic mitjà-alt, que són les de material de transport, químiques o maquinària, van augmentar el doble (2,3%).

Una situació calcada a la catalana es va repetir l’any passat amb les exportacions a Espanya, on el 2018 van créixer gairebé un 3%, lluny del 7,7% del 2017. També va passar el mateix a la zona euro: el 2018 van augmentar un 3,8% respecte al 7,1% de l’any anterior. França continua sent el país on més exporta Catalunya, mentre que Portugal és on més van créixer les vendes (4,6%). Les importacions, en canvi, van tenir un comportament més positiu i van augmentar gairebé un 7% el 2018.

Augment de les inversions

Pugen un 9,6%, la tercera xifra més alta de la dècada

L’augment d’inversions es va produir tant en petites i mitjanes empreses (9,7%) com en les més grans (9,5%). “La principal inversió es dedica a ampliar la capacitat productiva”, va explicar Villarroya. Pel que fa a les inversions estrangeres, es van mantenir estables. La directora general d’Indústria va destacar els 57 milions d’euros que Seat ha invertit a la Zona Franca i els 35 milions d’euros de l’empresa Henkel a Montornès del Vallès.

La producció també puja

L’increment és d’un 0,8%, el mateix que a escala espanyola

L’índex de producció industrial (IPI) va tenir un creixement interanual del 0,8% el 2018. És el mateix creixement a escala espanyola i semblant al de la zona euro (1,0%). Els sectors que creixen per sobre de l’IPI global són la indústria de fabricació de maquinària (7,3%), la metal·lúrgia i fabricació de productes metàl·lics (3,9%), la indústria del material de transport, que inclou l’automoció (3,3%), i la indústria de productes farmacèutics (2,3%).

Perspectives de futur

El sector industrial moderarà el creixement

Tot i el bon estat de salut que ha presentat els últims cinc anys el sector industrial, el departament d’Empresa preveu que de cara a aquest any i el que ve es produirà “una moderació del creixement”. De fet, es preveu que tingui un creixement semblant al que la Generalitat creu que tindrà l’economia catalana: un creixement del 2,2% aquest any i un augment de l’1,9% el 2020. Els pronòstics apunten que la indústria de l’alimentació, la de productes farmacèutics i la metal·lúrgica continuïn sent els principals motors del sector industrial català.

stats