Economia 06/06/2016

Les empreses catalanes gasten més en R+D i 'big data'

Per edat, les que més innoven són les que tenen menys de cinc anys de vida, i per sectors, les industrials

Júlia Manresa
2 min
LA R+D AGUANTA  El sector genera el 15%  de la inversió en investigació  a Espanya.

BarcelonaUn 54% de les empreses catalanes són innovadores. Així ho manifesta la segona edició del Baròmetre de la Innovació a Catalunya. Segons el Baròmetre, que ha presentat aquest dilluns el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, de la mostra de 1.000 empreses de més de nou treballadors que ha utilitzat Acció per elaborar l'informe, el 24,1% van invertir en R+D l'any passat, per sobre del 19,6% del 2014. A més, aquest any destaca especialment la incorporació del 'big data' com un element diferencial en la innovació, que va créixer del 16,6 al 24,3% entre les empreses innovadores.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i això, el percentatge d'empreses innovadores ha disminuït respecte de l'any anterior, que es va situar al 56,8%. La majoria d'indicadors es mantenen estables, però destaca especialment el paper del sector industrial en la innovació, ja que el 68% de les empreses innovadores són industrials. Les segueix el sector serveis, amb un 52%. Per edat, el 74,1% de les companyies de menys de cinc anys de vida van innovar el 2015.

Catalunya, líder europeu en economia del 'big data'

Manca d'inversió privada

Tot i això, el conseller Baiget ha reconegut que el 60% de la inversió en R+D de Catalunya ve encara impulsada per les administracions públiques. De fet, Baiget ha assenyalat que en la proposta de pressupostos del nou Govern es preveu incrementar un 75% la inversió en innovació empresarial; concretament, es preveu passar dels 20,5 milions del 2015 als 35,5 milions. Baiget ha alertat que si no surten endavant els pressupostos, projectes com la consolidació del centre tecnològic Eurecat quedaran encallats.

D'altra banda, la directora general d'Indústria, Núria Betriu, ha considerat que la caiguda del nombre d'empreses innovadores el 2015 no és estadísticament representativa, però ha reconegut que es deu a un descens del sector serveis, que inverteix de manera menys sistemàtica que la indústria.

Un altre element lligat a la importància de la innovació en les empreses és la seva capacitat exportadora. Segons el Baròmetre, el 57% de les empreses innovadores són també exportadores, un percentatge que es dispara encara més en el sector industrial, on el 89,9% de les empreses que innoven exporten.

stats