Economia 30/01/2017

Silicon Valley s'enfronta a Trump pel veto a refugiats i immigrants

Google crea un fons de quatre milions de dòlars per a ONGs compromeses amb els drets dels immigrants, mentre que Airbnb ofereix allotjament gratuït als que han quedat atrapats

Ara / Agències
2 min
Protestes a l'aeroport de San Francisco

BarcelonaEl veto del president dels Estats Units, Donald Trump, als ciutadans de set països de majoria musulmana també s'ha guanyat l'oposició d'algunes de les empreses més destacades de Silicon Valley. El conseller delegat de la plataforma de lloguer turístic entre particulars Airbnb, Brian Chesky, va anunciar ahir a través del seu compte de Twitter que l'empresa oferirà allotjament gratuït als afectats pel decret de Trump.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'emprenedor va rebutjar la mesura del republicà i va afirmar que no permetre l'entrada de "refugiats als Estats Units no està bé, i hem d'estar al costat dels afectats". Així, doncs, l'empresa ha creat una plataforma perquè els usuaris puguin oferir casa seva a les persones que han quedat atrapades lluny de casa pel veto de Trump.

Segons l'agència Reuters, altres gegants tecnològics com Apple, Google o Microsoft han ofert ajuda legal als seus treballadors afectats per la mesura a través de cartes als empleats. De fet, Google ha creat un fons de quatre milions de dòlars que la companyia donarà entre quatre organitzacions nord-americanes compromeses amb els drets dels immigrants.

El fons es compon de dos milions de dòlars que ha aportat la companyia i dos milions més procedents de les donacions dels seus treballadors, segons ha explicat la companyia al diari USA Today. En aquest fons s'hi uneixen les aportacions particulars de diversos executius de Google, els noms dels quals no han transcendit.

Twitter també va mostrar el seu desacord a través d'un missatge a la xarxa social, en què recordava que l'empresa "ha estat construïda per immigrants de totes les religions" i recordava que farà costat als afectats pel veto del president republicà. D'altra banda, el conseller delegat de la plataforma de transport Uber, Travis Kalanick, també va afirmar a través d'un post a Facebook que el veto migratori era "incorrecte i injust" i va dir que la seva empresa crearia un fons de tres milions de dòlars per ajudar els conductors que puguin tenir problemes per culpa del decret.

No obstant, Kalanick ha estat criticat a les xarxes socials, juntament amb el fundador del fabricant de cotxes elèctrics Tesla, Elon Musk, per formar part del grup assessor de Trump en matèria econòmica. Musk també va criticar la mesura a través del seu compte personal a Twitter i va afirmar que aquesta no era la solució adequada per fer front als problemes dels Estats Units.

La protesta del món corporatiu contra el veto de Trump, però, no només s'ha fet sentir entre les companyies tecnològiques. El conseller delegat de la cadena de cafeteries Starbucks, Howard Schultz, va anunciar ahir un pla per contractar 10.000 refugiats als seus establiments durant els propers cinc anys a 75 mercats.

La companyia va comunicar als seus treballadors a través d'una carta que faria tot el possible per ajudar-los en cas que fossin afectats per la decisió executiva del republicà. Segons Schultz, la mesura se centrarà en primer lloc en el personal que treballa com a intèrpret per a l'exèrcit americà en alguns dels set països als quals Trump ha vetat l'entrada als Estats Units.

stats