Finances

El Síndic de Greuges investiga l'impacte social de tancar oficines bancàries

L'organisme demana informació sobre els seus plans de reestructuració a les quatre entitats principals

P. S. A.
2 min
Caixers d'un carrer de Girona.

BarcelonaEl Síndic de Greuges ha anunciat aquest divendres que investigarà d'ofici l'impacte que pot tenir el tancament d'oficines bancàries presencials per a la població vulnerable. En un comunicat, el defensor del poble català ha assenyalat que els serveis financers són "d'interès general" i, per tant, l'administració n'ha de garantir l'accés a totes les persones, amb un mínim de qualitat i un preu assequible. Segons les dades aportades per l'organisme, el 12% de la població té problemes per accedir a aquests serveis, ja sigui per la distància física respecte a les oficines o per la incomprensió dels sistemes (per exemple, les persones grans poden tenir més dificultats per fer servir la banca online).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per això, el Síndic s'ha dirigit al Banc d'Espanya i a les quatre entitats bancàries principals que operen a Catalunya (CaixaBank, BBVA, Banc Sabadell i Banco Santander) per demanar-los més informació sobre els plans de reestructuració de la xarxa comercial que tenen en marxa. En les seves preguntes, l'òrgan els interroga sobre la regulació de l'obertura i el tancament de sucursals, quantes sucursals han suprimit en els darrers dos anys, quines de les oficines físiques s'han substituït per oficines mòbils o personal de suport, i quin és el mitjà de pagament més comú per part dels clients.

Un fre per a la gent gran

D'altra banda, la institució, dirigida encara per Rafael Ribó, ha expressat que té constància dels problemes que pateix la gent gran per realitzar gestions financeres i disposar d'efectiu, fet que "sovint requereix traslladar-se a altres localitats amb la consegüent pèrdua de temps i diners". De fet, a principis de desembre del 2021, ja va obrir una actuació per conèixer els motius que han portat les entitats a reduir progressivament la seva xarxa d'atenció personal.

La llei del Síndic l'habilita per supervisar l'activitat de les empreses privades que gestionen o duen a terme serveis públics i, en conseqüència, l'activitat bancària en casos considerats essencials, com és el cas de l'atenció a les persones vulnerables. Entitats com l'associació de consumidors Adicae i el Sindicat d'Estalvi de Catalunya han posat en relleu en diverses ocasions que el problema d'accés de la gent gran als serveis financers s'ha aguditzat amb el tancament d'oficines, una situació que es va evidenciar, per exemple, amb la fusió del BBVA i CatalunyaCaixa.

stats