Economia 13/12/2018

Sánchez estudia limitar les subcontractacions de treballadors

CCOO anuncia un pacte per esmenar la reforma laboral del PP

Laia Forès
2 min
La ministra de Treball, Magdalena Valerio, reunida dilluns a Madrid amb els líders de CCOO, la UGT i la CEOE.

MadridEl govern espanyol estudia esmenar alguns dels punts més polèmics de la reforma laboral que va aprovar l’últim executiu del PP. Fa setmanes que negocia canvis amb els sindicats i l’acord definitiu podria arribar els pròxims dies: segons CCOO, els sindicats i l’executiu de Pedro Sánchez van tancar ahir -sense l’aval de la CEOE- un principi d’acord per fer canvis “de matèries que suposen capgirar la reforma laboral en aspectes fonamentals”.

L’acord preveu limitar les subcontractacions i obligar les empreses auxiliars a adoptar el conveni sectorial o el de l’empresa principal. A la pràctica, les condicions dels treballadors subcontractats s’equipararien a les de l’empresa principal, una mesura que desincentivaria la subcontractació. Segons CCOO, l’acord també inclou recuperar els subsidis per a aturats més grans de 52 anys, que la reforma laboral de Mariano Rajoy havia elevat fins a 55 anys. La ministra de Treball, Magdalena Valerio, ja havia avançat a l’estiu la voluntat del govern d’abaixar el llindar d’edat per cobrar les ajudes.

Efecte positiu i immediat

En matèria de convenis col·lectius, el govern espanyol i els sindicats volen establir la prevalença del conveni sectorial per sobre del de l’empresa i restablir-ne la ultraactivitat (vigència il·limitada). La reforma laboral del PP establia un any de límit, que ara el PSOE vol eliminar.

Els canvis “tindran un efecte positiu i immediat en la recuperació dels drets dels treballadors”, va assegurar ahir la secretària d’acció sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente. El sindicat va demanar al govern de Sánchez que adoptés les mesures legislatives necessàries com més aviat millor. “La pilota és a la teulada del govern espanyol i ha d’assumir l’acord”, va dir Vicente. Tot i això, el ministeri dirigit per Valerio no va confirmar ahir cap principi d’acord i es va limitar a explicar que s’estaven negociant canvis en la taula de diàleg social, i que les converses “estan bastant avançades”. Tampoc la UGT va confirmar el preacord, però el sindicat va admetre que les mesures que s’estaven negociant “van en la bona direcció”, i va demanar a l’executiu socialista que “passi de les paraules i les bones intencions als fets”.

Els canvis que negocien Comissions Obreres, la UGT i el govern espanyol no tenen el vistiplau dels empresaris. La CEOE se’n va desmarcar ahir i va qualificar el principi d’acord anunciat per CCOO de “ruptura unilateral” del pacte social, perquè s’ha fet “sense comptar amb l’opinió dels empresaris”. De fet, la patronal va assegurar que s’havia assabentat del preacord a través dels mitjans de comunicació. Per a la CEOE i Cepyme “aquesta mena de mesures fora del diàleg social posen en perill el creixement i l’ocupació a Espanya”.

Els principals punts que es derogaran

Subsidi per a sèniors

Es recuperaran les ajudes per a aturats més grans de 52 anys. La reforma del PP havia apujat fins a 55 anys l’edat mínima per cobrar el subsidi.

Límit a la subcontractació

Les empreses auxiliars hauran d’adoptar el conveni sectorial o el de l’empresa principal. La mesura equival a una equiparació de les condicions laborals, cosa que desincentivarà la subcontractació.

Convenis

S’estableix la prevalença del conveni sectorial per sobre del de l’empresa. També es restableix la ultraactivitat (vigència il·limitada) dels convenis col·lectius. La reforma laboral del PP establia un any de límit.

stats