Economia 13/02/2015

Soriano culpa Vueling i Ryanair del fracàs de Spanair

Sense les denúncies d'aquestes companyies, diu, l'empresa hauria estat venuda a Qatar

1 min
L'expresident de Spanair, Ferran Soriano, compareix per videoconferència al Parlament / EFE

L'expresident de Spanair Ferran Soriano ha comparegut aquest divendres davant la comissió d'investigació sobre la fallida de l'aerolínia que està fent el Parlament. A través de videoconferència i des de Manchester, l'actual directiu de futbol ha carregat contra Vueling i Ryanair en explicar el desenllaç negatiu final de l'aventura de Spanair, perquè va ser el que va truncar definitivament el contracte amb Qatar Airways per a la venda del 49% de la companyia, una operació que hauria permès complir l'objectiu de fer vols de llarg radi.

"Només hi va haver un element que les va fer fracassar: la denúncia" que Vueling i Ryanair van presentar davant la Unió Europea per suposades ajudes d'estat a Spanair per les aportacions de fins a 180 milions d'euros que la Generalitat va fer a l'empresa. Soriano ha considerat que està "clar" que no eren ajudes d'estat, i ha comparat els diners invertits pel Govern català amb els "2.300 milions" que l'estat espanyol ha abocat a Iberia. "Si n'haguessin abocat ja no 2.300 milions, sinó 300, li puc garantir que Spanair seguiria viva", ha dit Soriano en resposta als parlamentaris.

Tot i traslladar les culpes de les negociacions amb Qatar a la denúncia, Soriano ha explicat també que la situació del mercat, la crisi i els alts preus del petroli –per sobre dels 100 dòlars el barril, el doble que ara– també van incidir en la fallida. A més, l'actual directiu del Manchester City s'ha mostrat "convençut" que el concurs de creditors de la companyia, que el jutjat mercantil número 10 de Barcelona va considerar culpable en concloure que els gestors el van presentar massa tard, serà declarat fortuït en última instància.

stats