Les 'start-ups' catalanes del sector de la salut dupliquen en dos anys la inversió captada

L'augment es deu en gran part a l'increment de la inversió de fons de capital risc estrangers

2 min
Una investigadora del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, on treballen diverses 'start-ups' del sector de la salut.

Les start-ups catalanes del sector de la salut van captar l'any passat 226 milions d'euros de finançament, un 83,7% més que el 2019 i més del doble que fa dos anys. Per primera vegada, la inversió provinent de fons de capital risc va superar els 100 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La inversió total al sector va passar dels 112 milions d'euros el 2018 als 123 milions el 2019 i als 226 milions el 2020. En l'àmbit de les rondes finançades per companyies de venture capital, o capital risc, l'augment ha sigut encara més gran, ja que dels 63,3 milions del 2018 es va caure a 59,4 milions el 2019, però el 2020 es va superar el rècord amb 41 operacions que van sumar 140,2 milions, segons un informe elaborat pel consorci públic Biocat i Catalonia Bio&Health Tech, l'associació que agrupa les empreses i centres de recerca del sector de la biologia i la salut.

Una part important del creixement de la inversió del capital risc a Catalunya es deu a l'entrada de fons estrangers. Fins a l'any passat, el màxim d'inversió de les companyies de venture capital estrangeres era de 44,7 milions, registrat el 2016, però aquesta xifra gairebé es va doblar el 2020, quan es van superar els 87,1 milions d'euros. El capital risc forà –majoritàriament europeu o nord-americà– va estar present en quatre de cada deu operacions.

Alta concentració de la inversió

Cal tenir en compte, però, que aproximadament la meitat de tots els diners aixecats en rondes de finançament per part de les start-ups es concentra en un petit nombre d'operacions. La més gran va ser la ronda de 30 milions d'Ona Therapeutics, liderada pel fons biotecnològic Asabys Partners, que l'empresa catalana destinarà a desenvolupar un tractament contra la metàstasi de tumors cancerígens.

Dues empreses biotecnològiques més, Minoryx i Oryzon Genomics, van seguir en el rànquing d'operacions de finançament més gran, amb una ronda de 25 milions d'euros en el cas de la primera i amb una ampliació de capital al mercat borsari de 20 milions. En total, el subsector de la biotecnologia va aixecar el 2020 142,6 milions, mentre que les empreses tecmed (tecnologia mèdica) i de digitalització de la salut van aconseguir finançament per 44,7 milions i 34,6 milions, respectivament.

stats