Economia 04/08/2017

El Suprem exclou la pausa de l'entrepà de la jornada laboral

El tribunal dona la raó a una empresa que va deixar de considerar aquest descans com a treball efectiu

Ara
1 min
REFORMES LABORALS Les dues darreres reformes han provocat una radical transformació del mercat laboral, en arraconar el dret del treball i implantar el neoliberal “dret de l’ocupació”.

BarcelonaLa sala social del Tribunal Suprem ha dictat aquest divendres una sentència que dona la raó a l'empresa Zumos Valencianos del Mediterráneo, ja que deixa de considerar els 7,5 minuts de la pausa de l'entrepà com a treball efectiu perquè no suposa una modificació substancial de les condicions de treball.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera el tribunal avala el canvi unilateral que va introduir aquesta companyia en el calendari laboral del 2014. Fins aleshores, Zumos Valencianos del Mediterráneo seguia la recomanació del conveni col·lectiu que 7,5 minuts dels quinze fixats per al descans de l'entrepà es comptessin com a temps de treball.

La diferència entre la proposta de l'empresa i la dels treballadors era aquest mateix punt. La plantilla considerava la pausa de quinze minuts part de la jornada laboral superior a sis hores, però davant la discrepància l'empresa va aplicar el seu pla. Aquest canvi suposava afegir una càrrega addicional de 6,75 hores que els treballadors no percebien i que podien recuperar en dies de festa quan els convingués.

Una mostra de "tolerància"

Segons el Suprem, el fet d'excloure l'estona de l'entrepà de la jornada laboral no modifica substancialment les condicions laborals dels treballadors, sinó que era una mostra de "tolerància" per part de l'empresa. Ara, amb la sentència a la mà, l'empresari podria augmentar els dies de treball per incorporar aquestes hores no treballades. Així doncs, passaria dels 224 dies de treball que tenia el 2014 a 228 dies.

Amb la seva decisió, el tribunal revoca la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que va entendre que es tractava d'un increment unilateral de la jornada laboral i, per tant, sí que modificava les condicions que estableix l'Estatut dels Treballadors.

stats