Economia 04/02/2014

Suspenen de funcions el jutge que va enviar a la presó Miguel Blesa

El CGPJ suspèn cautelarment de les seves funcions el jutge Elpidio Silva

Efe
2 min

MadridEl Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha decidit aquest dimarts suspendre cautelarment de les seves funcions el jutge Elpidio José Silva després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid d'obrir-li un judici oral per prevaricació, entre d'altres delictes comesos presumptament durant la seva investigació del cas Blesa, durant el qual va enviar a la presó provisional l'expresident de Caja Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Es tracta del magistrat que investigava el cas de la compra del City National Bank de Florida per part de Caja Madrid durant la presidència de Blesa, que no té res a veure amb el cas de les preferents, per les quals ara també ha estat imputat l'expresident de l'entitat financera però que és instruït per Fernando Andreu, a l'Audiència Nacional.

Silva ja va ser apartat del cas que investigava i ara, segons ha informat l'òrgan de govern dels jutges, la Comissió Permanent del CGPJ ha pres la decisió de suspendre'l després de rebre –i desestimar– les seves últimes al·legacions. Demanava que no se'l suspengués mentre el Tribunal Suprem decidia sobre la querella que va presentar contra l'instructor del seu cas, el magistrat Jesús Gavilán, que li va obrir judici el 23 de gener per un delicte de prevaricació, dos delictes contra la llibertat individual i un retard maliciós en l'administració de justícia, càrrecs pels quals la fiscalia ha demanat que se l'inhabiliti durant 30 anys, i que l'advocat de Blesa eleva a 40.

L'article 190.2 del Reglament 2/2011 de la carrera judicial assenyala que "és procedent acordar la suspensió provisional dels jutges i magistrats respecte dels quals se segueixi un procediment per qualsevol delicte comès en l'exercici de les seves funcions quan en el procediment penal es dicti una interlocutòria d'obertura de judici oral, de presó provisional, de llibertat sota fiança o de processament, una vegada adquireixin fermesa".

Silva queda privat de l'exercici de les seves funcions jurisdiccionals durant el temps de la suspensió, però tindrà dret a percebre les seves retribucions bàsiques, excepte en cas d'incompareixença, rebel·lia o paralització del procediment disciplinari si és per culpa seva.

Silva es va reincorporar a la feina al desembre després de complir una sanció de quatre mesos i set dies que li havia imposat el CGPJ pel cinquè expedient disciplinari que li ha obert al llarg de la carrera.

En aquesta ocasió, l'acusaven de dues faltes molt greus –una per retard injustificat en la tramitació dels procediments i una altra per falta de motivació de les seves resolucions– i una altra de greu per desconsideració cap als funcionaris del seu jutjat.

stats