RADAR EMPRESARIAL
Economia 26/04/2019

Tanca el centre d’innovació alimentària Reimagine Food

Malgrat la fi de Reimagine Food, l’empresari ja ha engegat un nou projecte també centrat en el sector de l’alimentació

Paula Solanas
2 min
El fundador del centre alimentari Reimagine Food, Màrius Robles.

“Ens vam avançar al nostre temps”. Així és com Màrius Robles justifica el tancament de Reimagine Food, el centre d’innovació en alimentació que va fundar fa prop de cinc anys. El projecte aspirava a connectar grans empreses, start-ups i centres universitaris especialitzats en aquest sector per desenvolupar nous productes i serveis. Fins i tot va arribar a projectar un hub de 4.000 metres quadrats al 22@ per acollir aquestes innovacions. Tot i així, la falta d’inversions ha fet que Reimagine Food s’hagi declarat finalment insolvent, segons ha pogut saber l’ARA. De fet, les pròximes setmanes la societat presentarà el concurs de creditors, confirma Robles mateix. L’empresari reconeix que el 2017 va ser un any “d’inflexió” per a la iniciativa. “No es va poder consolidar una oportunitat d’inversió i es va haver de repensar la companyia”, afirma.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una de les primeres conseqüències d’aquell fet va ser que el fundador es convertís en l’únic accionista del projecte. Fins aleshores, Reimagine Food havia incorporat al seu consell d’administració figures rellevants de l’empresariat català. Entre els seus accionistes hi havia Paloma Figueras-Dotti Daurella (consellera i accionista de Cobega, l’embotelladora de Coca-Cola i Cacaolat) i l’inversor Lluís Seguí, cofundador del fons Miura. També l’advocat Emilio Cuatrecasas, el grup de pa congelat i brioixeria Europastry i el fabricant de cosmètica Natura Bissé havien donat suport al centre d’innovació en els seus inicis. De fet, Cuatrecasas va ser qui havia comprat a través del seu vehicle patrimonial Emesa l’edifici per ubicar el nou hub alimentari que, segons explica Robles, s’ha acabat destinant a un altre ús.

“Vam endarrerir l’inevitable”, reconeix l’emprenedor, que admet que Reimagine Food “no va saber gestionar tot el que va crear”. “Si haguéssim centrat el focus en altres línies potser hauria estat diferent”, reflexiona l’empresari. En el seu dia va declarar que es plantejava la creació d’un fons de 100 milions d’euros per a projectes tecnològics relacionats amb l’alimentació. “Era un projecte molt ambiciós”, insisteix Robles.

De fet, la mala situació financera també va fer que l’equip de Reimagine Food s’anés reduint per retallar en costos i, fins i tot, que durant uns mesos es deixés de pagar les nòmines a part de la plantilla. Fonts pròximes a aquesta situació confirmen a l’ARA que hi ha diverses demandes d’extreballadors per reclamar els impagaments. En alguns casos, les quantitats es començaran a tornar a través del Fons de Garantia Social (Fogasa), el mecanisme de l’Estat que s’encarrega de pagar els salaris dels treballadors quan una empresa es declara insolvent. No obstant, Robles nega que tingui altres processos judicials oberts més enllà de la liquidació de la societat. Reimagine Food va arribar a tenir una vintena de treballadors a les seves oficines de Barcelona, dedicats a diferents projectes d’innovació alimentària.

Nou projecte empresarial

Malgrat la fi de Reimagine Food, l’empresari ja ha engegat un nou projecte també centrat en el sector de l’alimentació. Robles vol posar en marxa Food by Robots, un restaurant a Madrid que tindrà part de la cadena automatitzada. Assegura que el llançament es farà durant el mes de juny, però afirma que aquesta iniciativa requereix una inversió de prop d’un milió i mig d’euros. “La robòtica pot reduir molt els costos de la restauració”, insisteix Robles, que vol incorporar els autòmats en la manipulació d’aliments.

stats