Economia 25/04/2016

El TC tomba la prohibició catalana de fer grans superfícies als afores de la ciutat

Considera que la Generalitat no justifica prou bé la limitació

Dani Sánchez Ugart
2 min
Imatge virtual del nou 'outlet'

MadridEl Tribunal Constitucional ha decidit aquest dilluns tombar l'article de la llei catalana que prohibeix la construcció de grans superfícies comercials fora de la trama urbana consolidada (zones urbanitzades) de la ciutat. En concret, en la mateixa sentència que tomba el 'fracking', el TC considera que la Generalitat no va "justificar" de manera suficient els motius "d'interès general" que la porten a fer aquesta limitació de la implantació d'equipaments comercials.

La sentència és només un capítol més del joc del gat i la rata que fa anys que juguen el Govern i el TC pel que fa al mateix apunt de la llei. L'origen de tot plegat es troba en una llei del tripartit que permetia instal·lar grans equipaments comercials fora de les ciutats sempre que es fessin en continuïtat a la TUC. Aquest article va permetre, per exemple, la construcció de l''outlet' de Viladecans de Neinver, però quan CiU va arribar al Govern van decidir revocar aquest article, en primer lloc amb la llei òmnibus.

La derogació inclosa a la llei òmnibus va acabar tombada pel TC, que restituïa la possibilitat de fer centres comercials als afores. Però a partir d'aleshores l'executiu català es va dedicar a incloure prohibicions similars en diferents lleis. L'ara impugnada és la llei d'acompanyament dels pressupostos del 2015, que tornava a derogar l'article del tripartit, a l'espera de l'aprovació definitiva d'una nova llei comercial al Parlament, que finalment va ser aprovada també en la passada legislatura.

Aquella nova llei comercial tornava a incloure la prohibició d'implantar grans superfícies fora de la ciutat, però l'admissió a tràmit del recurs del govern espanyol per part del TC també va deixar en suspens aquella clàusula. El tribunal encara no s'ha pronunciat sobre aquesta llei, que continua suspesa, però amb la sentència d'aquest dilluns anticipa en quin sentit es pronunciarà.

En principi, les grans superfícies tornen a poder-se instal·lar a Catalunya fora de les ciutats. El Govern ja va constatar en els preàmbuls d'algunes de les nombroses derogacions de la clàusula del tripartit que en els breus períodes de temps en què la prohibició havia estat anul·lada o suspesa pel TC hi havia moltes sol·licituds per establir centres comercials: "Es posa de manifest la magnitud i la celeritat de l’impacte de l’aplicació d’aquesta excepció, que esdevindria de conseqüències irreparables si es perllonga", justificava l'executiu en un decret del 2014. Ara torna a obrir-se la possibilitat de demanar llicències.

stats