Innovació

Any rècord per a les ‘start-ups’ de salut catalanes

Aconsegueixen aixecar 445 milions d'euros d'inversió i el sector ja representa un 8,7% del PIB català

La ciència és protagonista

BarcelonaAny rècord per a les start-ups catalanes de salut i ciències de la vida. El 2022 aquest sector va aixecar 445 milions d'euros de finançament, gairebé el doble que l'any anterior, quan es van aixecar en aquest sector 238 milions. El rècord del 2022 ve impulsat principalment per la primera megaronda de la història de la BioRegió, captada per l'empresa de salut dental Impress, amb 122 milions d’euros. En total es van tancar 35 rondes de finançament, una menys que l’any anterior, però amb el doble de volum. Així ho ha explicat aquest dilluns el director general de Biocat, Robert Fabregat, durant la presentació de l'informe de la BioRegió de Catalunya 2022.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat Fabregat, la inversió en start-ups i scale-ups de salut ha anat creixent de forma progressiva en els últims anys i el 2022 s'han superat "de molt" les expectatives, sobretot tenint en compte que era un any que es presentava incert. 

De fet, el sector de ciències de la vida i la salut representa el 8,7% del PIB de Catalunya. El sector aglutina més de 1.350 empreses, que exporten més del 53% de productes de ciències de la vida i la salut d'Espanya. Hi treballen unes 247.000 persones, el 7% de la població ocupada de Catalunya, segons es desprèn de les dades de l'informe.

Capital estranger

L'atracció de capital internacional per part del sector també ha estat rècord. De fet, el 95% del total de capital aixecat prové d'inversors internacionals. El nombre de fons d'inversió internacionals que han participat en operacions ha arribat als 117, una xifra que s'ha doblat en els últims tres anys. Aquests inversors estrangers provenen majoritàriament d'Europa, els Estats Units i Àsia.  

Segons el director de Biocat, "totes aquestes xifres demostren que el sector va a l'alça, està madurant i mostra resiliència", ha dit, però ha preferit no fer previsions de cara al 2023 a causa de l'actual incertesa econòmica i dels mercats.

Alhora, el document també recull que, tot i que la bioregió és "altament competitiva en recerca", la transferència dels resultats cap al mercat "continua sent un dels grans reptes d'ecosistema". Així, s'observa una forta variació entre el pressupost per investigador i el nombre de spin-offs que generen els centres de recerca, fet que respon a les diferents àrees de recerca i les prioritats estratègiques de cada institut.  

Finalment, l'estudi fa esment de la desigualtat de gènere al sector, que segueix present, i a tall d'exemple recull que les dones ocupen només un de cada cinc llocs directius en la indústria farmacèutica. Alhora, el 19,6% de les start-ups catalanes compten amb dones en els seus equips fundadors o directius, una xifra baixa però superior a la mitjana europea (17%).

stats