Tecnologia

Motí a OpenAI: més de 500 empleats marxaran si no torna Altman

Microsoft fitxa el cofundador de l'empresa d'intel·ligència artificial, que ja té nou conseller delegat

3 min
Imatge d'arxiu de Sam Altman.

BarcelonaLa destitució de Sam Altman com a conseller delegat d'OpenAI, el laboratori d'intel·ligència artificial que hi ha al darrere del xatbot ChatGPT, està a punt de provocar un motí dins l'empresa. Més de 500 dels seus prop de 770 treballadors ja han signat una carta en què amenacen amb dimitir si la junta directiva no readmet el directiu i el seu expresident, Greg Brockman, expulsats del projecte. Segons el text reproduït per mitjans com Wired, una part de la plantilla es planteja sumar-se a nova divisió de recerca avançada d'AI de Microsoft per la qual ha fitxat Altman.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta és l'altra part de la història: el cofundador d'OpenAI ja té feina. El gegant tecnològic presidit per Satya Nadella, que és un dels principals socis i fonts de finançament de l'empresa, ha decidit incorporar Altman a la seva estructura. Alhora, l'anunci ha posat fi als rumors que especulaven sobre un possible retorn del directiu a OpenAI. "Sam Altman i Greg Brockman, juntament amb els seus col·legues, s'uniran a Microsoft per liderar un nou equip de recerca avançada d'IA", ha confirmat Nadella, que ha expressat el desig que la companyia els pugui dotar dels recursos necessaris per sumar nous èxits. Altman responia a l'anunci amb un breu: "La missió continua".

El màxim executiu de Microsoft ha subratllat que la companyia continua compromesa amb la seva aliança amb OpenAI i que manté la confiança en el full de ruta de productes, així com en la capacitat per continuar innovant. Però la carta signada per bona part de la plantilla fa sospitar de les intencions veritables del grup. Aquests treballadors asseguren que Microsoft els ha garantit vacants suficients a la nova filial per als que decideixin marxar, una oferta que podria causar una veritable fuga de talent a OpenAI. Per tant, s'obre la possibilitat que el gegant fundat per Bill Gates estigui intentant controlar el laboratori de ChatGPT de manera indirecta a base de contractacions.

Microsoft té previst invertir prop de 10.000 milions de dòlars en OpenAI al llarg durant uns quants anys i, de fet, el gener passat va anunciar que ampliaria aquesta col·laboració a llarg termini per accelerar els seus avanços en el camp de la intel·ligència artificial.

Un directiu de Twitch, nou cap de l'empresa

El consell d'administració de l'empresa d'intel·ligència artificial ha decidit nomenar com a nou conseller delegat interí Emmett Shear, exconseller delegat de la plataforma per a streamers Twitch, cosa que tanca la porta de manera definitiva a la tornada d'Altman a la direcció de l'empresa creadora de ChatGPT. A la carta de l'equip d'OpenAI queda clar que no veuen amb bons ulls el nomenament.

"El procés amb què vostès van acomiadar Sam Altman i van fer fora Greg Brockman de la junta ha posat en perill tota la nostra feina i ha soscavat la nostra missió. La seva conducta ha deixat clar que no tenen les capacitats per supervisar OpenAI", denuncien.

Qui va ser primer directiu de Twitch ha substituït en el càrrec la directora de tecnologia Mira Murati, que va ser nomenada consellera delegada interina després del terratrèmol a l'empresa. "Els directius van treballar amb vostès contra rellotge per trobar una solució. Així i tot, dos dies després de la seva decisió inicial, van reemplaçar Mira Murati contra els interessos de la companyia", critiquen a la carta sobre el relleu de Shear.

La telenovel·la tecnològica que es viu des del cap de setmana a OpenAI encara ha deixat un nou capítol de retrets i retrobades. El cap científic de la companyia i un dels seus principals investigadors, Ilya Sutskever –la persona a qui molts atribueixen el rol principal en el cop d'estat contra Altman– ha demanat perdó a través de X (l'antic Twitter) per la seva participació en la decisió de la junta. "Mai he intentat fer mal a OpenAI. Estimo tot el que hem construït junts i faré tot el que pugui per reunificar la companyia", ha lamentat. Sutskever estava preocupat pels riscos que podia implicar la tecnologia, mentre que Altman seguia més centrat en el potencial negoci del que havien creat.

Malgrat aquesta enemistat aparent, el directiu sortint ha reaccionat al missatge amb una curiosa resposta: tres emojis d'un cor, donant a entendre que acceptava les disculpes. Ahir mateix, abans de l'esclat d'aquest motí de la plantilla, Altman s'havia deixat veure per les oficines d'OpenAI i havia publicat una fotografia fent broma pel fet de lluir una identificació com a visitant per primera i última vegada.

stats