Inversió

El Govern impulsa un fons d'inversió de 55 M€ per a projectes tecnològics

L'instrument compta amb l'aportació del FEI i d'inversors privats a través d'una entitat gestora

2 min
Innovació oberta entre universitats i empreses

BarcelonaEl Govern ha presentat un fons publicoprivat de fins a 55 milions d'euros per invertir en projectes d'innovació i tecnologia (deep tech) de nova creació. Es tracta del Fons d'Inversió en Tecnologia Avançada (FITA), presentat aquest dilluns pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i que comptarà amb 30 milions d'euros del Govern, 15 més del Fons Europeu d'Inversions (FEI) i 10 milions que provenen d'inversors privats a través de l'entitat gestora GROW Venture Capital.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els beneficiaris del fons seran projectes de transferència de base científica, tecnològica i d'enginyeria que encara es trobin en un estadi inicial, spin-offs dels centres de recerca catalans. Es preveu que les empreses que els rebin estiguin en els fons entre 5 i 7 anys, fins a un màxim de 10. Així, entre 2024 i 2029 s'invertirà en nous projectes, amb un 65% total de l'import del fons, mentre que la resta serà de seguiment per a les empreses que presentin més evolució i requereixin més inversió per continuar creixent.

El president Aragonès durant la presentació del Fons d'Inversió en Tecnologia Avançada (FITA)

Més enllà d'aquestes spin-offs ja existents, que encara es troben en un estadi molt inicial, el fons reserva un 5% del finançament a projectes avançats que encara es troben en l'àmbit acadèmic, però que ja estiguin a punt de convertir-se en empreses.

Reforçar la transferència de coneixement

"Tenim tots els actius per poder fer aquesta aposta, tenim un sistema de recerca i coneixement que ha millorat els últims anys en tots els seus indicadors: tenim una capacitat emprenedora que s'ha anat sedimentant i que és innata en la nostra societat; estem en un bon moment econòmic, en termes de PIB i d'ocupació, però hem de mirar més enllà, en la transferència de coneixement", ha assegurat Aragonès aquest dilluns. "És per aquesta raó que neix el FITA, que ha de permetre que aquelles spin-offs puguin tenir tot l'acompanyament necessari per fer de la seva investigació una patent i un negoci que acabi tenint un impacte molt positiu a la ciutadania".

En aquest sentit, ha indicat que es vol "reforçar la transferència de coneixement i la consolidació de la tecnologia". "Com a país hem de seguir apostant-hi i ja ho fem amb els pressupostos, en què donem suport a la recerca, que incrementa un 63% la dotació", ha reivindicat Aragonès. "Estem posant al dia Catalunya en termes de recerca i innovació perquè hi hagi més oportunitats laborals i qualitat de vida", ha conclòs.

stats