Tecnologia
Economia Tecnologia 13/05/2023

Jack Ma, d'empresari estrella a professor

El fundador del gegant tecnològic xinès estrena rol després de dos anys desaparegut i amb el sector en plena transformació

3 min
Jack Ma, fundador d'Alibaba.

PequínJack Ma, el fundador d'Alibaba, una de les principals tecnològiques xineses, ha reaparegut després de tres anys de silenci i ha anunciat la seva reconversió professional a professor d'universitat. A partir d'ara exercirà com a professor visitant a universitats de Hong Kong, Tòquio, Kigali o Tel-Aviv. Però, casualitats que passen a la Xina, l'anunci d'un canvi d'orientació professional es produeix alhora que una reestructuració empresarial.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El grup Alibaba, considerat durant molt de temps la joia de la corona de les tecnològiques xineses i la plataforma de comerç electrònic més gran del món, es reestructura i es divideix en sis unitats independents. La companyia ha presentat l'operació com a pla per optimitzar la gestió i permetre que la presa de decisions a cada divisió sigui més eficaç. Cada unitat podrà optar de manera independent per buscar finançament als mercats i cotitzar a borsa. Però, en realitat, representa un trossejat de l'empresa matriu, ja que cap de les seves divisions no serà tan poderosa ni tan gran com ho era l'original.

Amb la reestructuració d'Alibaba s'acaba un llarg i dolorós procés iniciat el 2021. El govern xinès ha dut a terme una dura ofensiva reguladora per controlar el sector tecnològic. El desmembrament d'Alibaba mostra el camí que poden seguir ben aviat la resta de grans companyies. Pequín vol empreses més petites i disciplinades que no se saltin les normes i que no ampliïn el capital desordenadament.

Les declaracions de Ma

La llarga travessia pel desert comença precisament amb unes declaracions de Jack Ma, a la tardor del 2020. En un discurs públic a finals del 2020 a Xangai, Jack Ma va demanar als reguladors un sistema financer menys rígid i va acusar els bancs xinesos de tenir una mentalitat de “mont de pietat” que no ajudava les petites empreses, un dels seus principals clients. En aquell moment el conseller delegat d'Alibaba era tot un personatge públic, admirat i reconegut. El 2014 havia protagonitzat la sortida més gran a borsa a Wall Street, tot un orgull per a la Xina. Se'l presentava com un home fet a si mateix que apostava per la innovació, el Bill Gates nacional. Per Cap d'Any, a la festa d'empresa, no dubtava a aparèixer a l'escenari enfundat en un vestit de cuir i imitant Michael Jackson.

Però el grup Alibaba havia crescut molt. Dels inicis en què s'havien desenvolupat exitoses plataformes de comerç electrònic com Taobao, Tmall o Aliexpres (per a vendes a l'estranger), s'havia expandit i havia desenvolupat els seus mitjans de pagament per internet (Alipay), centres de logística, cadenes locals de repartiment, serveis d'internet i de cloud computing o producció de jocs i pel·lícules. També havia començat a oferir serveis financers, com ara microcrèdits personals, finançament a empreses i préstecs per comprar pisos. Els serveis financers competien amb els que oferien els bancs, amb l'avantatge que no tenien cap supervisió.

Després de les declaracions, el resultat va ser una inspecció al grup i la decisió del govern de congelar la sortida a borsa d'Ant Group, la filial d'Alibaba dedicada a les finances i les assegurances per internet. A Pequín no li va tremolar el pols per avortar una operació valorada en 35.000 milions de dòlars.

En el punt de mira del govern

El 2021 Alibaba va ser sancionada amb una multa rècord de 2.750 milions de dòlars per abusar de la seva posició dominant al mercat durant anys, i Jack Ma va deixar la direcció de l'empresa i va desaparèixer de la vida pública. Des d'aleshores, el govern ha posat el focus en el sector tecnològic introduint noves regulacions que han anat des de les mesures antimonopoli fins a la manera com les companyies poden utilitzar els algoritmes, passant per la protecció de dades.

Durant anys les empreses tecnològiques van créixer pel suport del govern i la falta de competència estrangera gràcies a la legislació proteccionista. Havien esdevingut un símbol de l'economia innovadora que podia desenvolupar la Xina, però també havien creat grans conglomerats que controlaven sectors sencers.

Alibaba va ser la primera a caure, però pràcticament tot el sector ha estat investigat. Tencent (gegant de les xarxes socials i dels jocs), Baidu (el principal motor de cerques xinès), Didi Chuxing (l'Uber xinès), Meituan (líder en repartiment de menjar) o Bilibili (emissió de vídeos) han estat investigats i condemnats a pagar multes milionàries. La pressió sobre el sector també ha acabat amb acomiadaments massius, un efecte indesitjat per al govern. El 2022 Alibaba va retallar 20.000 llocs de treball i Meituan, Baidu i Tencent van prescindir de 10.000 treballadors. La millor metàfora del sector: Jack Ma és avui professor.

stats