Tecnologia

Un Mobile que busca molt més enllà del telèfon

La IA, el 5G i la computació al núvol marcaran l'edició de la gran fira tecnològica d'enguany

3 min
Amazon també cau del Mobile

BarcelonaL'esdeveniment tecnològic per excel·lència, el Mobile World Congress (MWC), ja escalfa motors. La trobada se celebrarà, com ja és habitual, l'última setmana de febrer al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. La GSMA, l'organitzadora de l'esdeveniment, ha celebrat aquest dijous una trobada amb la premsa per explicar les principals novetats d'enguany, que posen el focus en la intel·ligència artificial (IA), les dades, el 5G i l'emmagatzematge al núvol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El director general de la GSMA, Mats Granryd, ha assegurat que, arribats a aquest punt, "el Mobile va molt més enllà del mòbil, és la transformació tecnològica de cada vegada més sectors". Enguany, segons Granryd, es preveu que passin pel recinte firal uns 95.000 assistents –dels quals menys de la meitat seran pròpiament del sector del telèfon mòbil– quan en l'edició del 2023 no va arribar a les 90.000. El saló, que se celebra entre el 26 i el 29 de febrer, tindrà unes xifres que quedaran encara lluny del rècord d'assistència prepandèmia, batut el 2019, quan van visitar el Mobile unes 109.000 persones.

El MWC és ja una tradició per a la capital catalana. Va aterrar a Fira de Barcelona el 2006 i des d'aleshores no ha fet més que créixer tot i els rumors que pogués marxar a altres capitals (com París o Madrid, que van intentar captar l'esdeveniment). De fet, el director general de l'organitzadora assegura que "Barcelona ha jugat un rol crucial per a la indústria tecnològica". Des del 2006, el contracte del MWC amb la Fira s'anava renovant cada dos anys, però el juny del 2022 es va arribar a un acord per mantenir l'esdeveniment a Barcelona almenys fins al 2030, i que, després, es renovi automàticament cada any. Barcelona serà, doncs, seu permanent de l'emblemàtic congrés fins a nova ordre.

Amb tot, Granryd no s'ha volgut mullar sobre l'impacte econòmic que s'espera de la fira, però ha explicat que creu que "serà superior respecte a l'any passat". Si tirem la vista enrere, la GSMA xifra en 5.700 M€ l’impacte econòmic acumulat del congrés des del 2006 i en més de 150.000 els llocs de treball parcials creats.

Més de 2.400 empreses

L'esdeveniment tindrà els expositors de més de 2.400 empreses tecnològiques, amb grans firmes conegudes com Amazon, T-Systems, Samsung, Huawei, Microsoft, IBM o Meta, entre moltes altres. Amb tot, el Mobile ha tingut, des de sempre, una baixa permanent: Apple.

La tecnològica nord-americana mai ha volgut formar part del congrés. Apple va per lliure, i, generalment, no apareix en congressos que no domini ella mateixa de principi a fi. De fet, acostuma a parlar a la conferència que organitza la mateixa Apple per a desenvolupadors, la WWDC, únicament online. Sobre si la GSMA estaria oberta a una possible inclusió del gegant nord-americà al congrés, Granryd ha respost amb un sonor "per descomptat!", però això no sembla que hagi de succeir en un futur pròxim.

Una de les grans novetats és el Talent Arena, un espai promogut per la Mobile World Capital on, durant els quatre dies, els professionals digitals podran compartir les seves visions, fer conferències i, en definitiva, comptar amb un punt de trobada entre professionals de tot tipus, més enllà de les empreses.

A banda, com ja és habitual des de fa una dècada, el Mobile comptarà també amb el 4YFN, la part de l'esdeveniment dedicada a les start-ups i els fons d'inversió. Granryd assegura que és "on succeeix la innovació".

Amb tot, durant la presentació de la GSMA aquest dijous a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm, s'hi ha trobat a faltar la presència d'un ja històric i sovint polèmic: John Hoffman, el conseller delegat de la GSMA, que s'ha absentat "per motius personals", segons els organitzadors.

stats