Telecomunicacions

Vodafone anuncia un ERO per a 1.200 empleats a Espanya

És el primer moviment de la teleco espanyola sota el control del fons britànic Zegona

2 min
Vodafone vol acomiadar fins a 1.200 treballadors a Espanya

Barcelona / MadridVodafone Espanya ha anunciat aquest dimecres un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per a 1.198 empleats, el que equivaldria a més d'un terç de la plantilla a tot l'Estat (el 36%). Segons la companyia, la decisió es pren amb l'objectiu de "garantir la viabilitat i competitivitat de l'empresa en el futur", ha assegurat en un comunicat. A Catalunya hi ha actualment 330 empleats de Vodafone Espanya, però fonts de l'empresa asseveren que "no estan desglossades" les dades dels afectats per territoris.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquesta reestructuració, la filial espanyola inicia la nova vida sota el control del fons britànic Zegona, que la va comprar per 5.000 milions d'euros l'any passat i ha accedit al control a principis d'aquest mes, quan ha tingut el vistiplau del govern.

A través d'un comunicat, Vodafone Espanya assegura que "la decisió d'iniciar aquest procediment és deguda a raons econòmiques, productives i organitzatives, determinades pel fort deteriorament financer i comercial". Així, explica que "la companyia ha disminuït els seus ingressos totals en un 8% i ha perdut aproximadament 400.000 clients de contracte en els dos darrers anys". A més, assegura que "aquest procediment d'acomiadament col·lectiu no afectarà ni la qualitat del servei ni el suport que es presta als clients".

Reacció sindical

Els sindicats de l'empresa no han trigat a reaccionar a la notícia de l'ERO. D'una banda, el sindicat UGT ha emès un comunicat criticant que "una vegada més, conflueixen en una empresa del sector de les telecomunicacions la voracitat d'una direcció incapaç d'idear solucions reals per als problemes reals que han afectat Vodafone España i la inacció d'una administració que no va sol·licitar cap garantia per a l'ocupació en l'aprovació de la venda de Vodafone Espanya a Zegona", asseveren.

Alhora, el sindicat és contundent amb la gestió de l'empresa: "Vodafone s'estudiarà a les facultats d'economia com un exemple de com la mala gestió pot dilapidar el valor d'una companyia que va arribar a ser líder mundial entre les operadores de telecomunicacions –diu el comunicat–. La manca de visió estratègica, la incapacitat de llegir l'evolució del mercat, el menyspreu a la innovació i l'R+D, el servilisme davant la voracitat dels accionistes... han portat el grup a la situació de desballestament que vivim". Fonts de CCOO també anticipen que rebutjaran "de facto" la proposta.

"És brutal. [Zegona] no ha pagat ni una nòmina i ja planifica acomiadar més del 30% de la plantilla. Una plantilla que ja està ajustada per altres expedients anteriors", recorda una font sindical a l'ARA.

Les condicions del procés de reestructuració es negociaran entre l'empresa i els sindicats en una mesa que es constituirà "en un màxim de 15 dies", segons fonts de la companyia.

Vistiplau en consell de ministres

La compra per part de Zegona va rebre el vistiplau per part del consell de ministres el passat mes de maig. A través d'un comunicat, el ministeri de Transformació Digital assegurava que el fons britànic es comprometia a mantenir les inversions, però passava de puntetes per l'afectació a la plantilla. Dies després, el titular de la cartera, José Luís Escrivá, assegurava que Zegona "tenia compromisos interns de manteniment de l'ocupació".

stats