Economia 19/01/2021

Thermomix derrota Lidl en la guerra dels robots de cuina

El Tribunal Mercantil de Barcelona dona la raó a Vorwerk, que acusava el supermercat de plagi

Paula Clemente
3 min
El duel entre la Thermomix  i Lidl arriba als tribunals

Barcelona"La família Monsieur Cuisine es convertirà en l'ajudant de cuina perfecte", promociona Lidl a la seva pàgina web. El robot de cuina a què fa referència l'anunci té una versió Plus, un model connectat amb pantalla tàctil i fins i tot una versió mini. Però a aquesta gamma d'ajudants de cuina no li espera un llarg recorregut: el Tribunal Mercantil de Barcelona n'ha prohibit la venda perquè es tracta d'aparells massa semblants a la Thermomix.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, el jutjat condemna Lidl a aturar la importació, l'emmagatzematge, l'oferiment i la venda de l'aparell, a retirar del mercat els exemplars que en tingui l'empresa i els seus distribuïdors, a eliminar el material publicitari on aparegui, a abstenir-se de fer un altre model que s'assembli a les característiques que reivindica la Thermomix i a indemnitzar Vorwerk, l'empresa que la fabrica, pels danys i perjudicis que els ha causat l'existència del Monsieur Cuisine. Sobretot perquè el preu d'aquest robot s'acosta als 350 euros i el de la Thermomix se situa més de tres vegades per sobre.

De fet, si el robot de Lidl té una cosa que li falta a la Thermomix és que cada cop que se n'ha anunciat una nova remesa el producte no ha trigat gens a exhaurir-se. Com el supermercat ha resumit en comunicats promocionals, és “el més competitiu del mercat en la seva categoria”, té un preu “tres vegades més econòmic que el seu principal competidor” i “més funcions que la resta d'opcions del mercat”.

És precisament en les funcions on Vorwerk considera que hi ha plagi i per això va decidir portar el competidor als tribunals. Lidl es va defensar acusant la patent de l'empresa rival de “falta de novetat i d'activitat inventiva”. Tot ha acabat, al final, en un judici en què la clau ha sigut una especificació tècnica molt concreta: un sistema electrònic de seguretat que atura el motor de la Thermomix quan l'usuari en destapa el vol de cuinar i que Lidl nega que sigui present al Monsieur Cuisine.

Possibilitat de recurs

Aquest dimarts el jutjat ha comunicat que això no era així. “Lidl reprodueix al seu robot totes les característiques de la reivindicació 1 de la patent de Vorwerk”, diu el comunicat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que resumeix la sentència. Això vol dir la màquina en si, un bol de cuinar, una tapa, una carcassa, un sistema que impedeix la manipulació humana del que s'està cuinant mentre funciona i aquest sistema elèctric.

A partir d'aquí, la pilota queda sobre la teulada de Lidl, que té dret a recórrer la decisió judicial. De fet, la quantitat a què equivalen els danys i perjudicis que haurà de pagar a Vorwerk s'establirà una vegada el supermercat decideixi què fer. L'empresa encara no s'hi ha pronunciat però probablement la resolució deu haver caigut com una gerra d'aigua freda, sobretot tenint en compte que dies després que el judici quedés vist per a sentència Lidl va anunciar una nova remesa de Monsieur Cuisine, amb sortejos a través d'Instagram inclosos.

El que diu l'hemeroteca és que això no frenarà la intenció de Lidl d'abastir la llar amb versions més econòmiques dels electrodomèstics de més èxit. Poc abans d'acabar l'any, l'empresa va anunciar que incorporava al catàleg de SilverCrest (la marca blanca que aglutina tots aquests aparells) un aspirador que, a més de fer la seva feina, frega i eixuga en una sola passada. Ara, aquest no és rodó ni autònom.

stats